Sidste år var der for første gang over en million Airbnb-udlejninger Danmark, en stigning på 16 procent fra 2017, viste opgørelse forleden fra VisitDenmark. Arkivfoto.

”Airbnb er på ingen måde deleøkonomi”

”Det lykkedes i en årrække for Airbnb at pakke sine aktiviteter ind i et slør af deleøkonomi. Det er det på ingen måde,” siger den danske formand for den europæiske hotelorganisation, HOTREC

Hotelbranchefolk fra store dele af verden har været til møde i Barcelona under overskriften ReformBnB.

Her nåede branchen frem til syv bud på at bekæmpe privat illegal udlejning til turister, herunder forslag til, hvordan myndighederne skal håndtere de senere års boom i korttidsudlejning af private boliger til turister – blandt andet fra de største aktører på området, Airbnb og Booking.com – og samtidig sikre hotelbranchen fair konkurrencevilkår.

Siden Airbnb åbnede i 2008 er der nu booket over en halv milliard overnatninger. I dag tjekker tre Airbnb-gæster i snit ind hvert halve sekund hos en Airbnb-vært verden over i de over seks millioner hjem, der kan lejes via Airbnb i 81.000 byer i 191 lande, oplyste Airbnb for nylig.

Myndighederne taget på sengen
Blandt deltagerne i Barcelona var Horestas formand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen, der også er formand for den europæiske hotel- og restaurantorganisation, HOTREC.

Jens Zimmer Christensen siger: ”Det er meget tydeligt, at myndighederne over alt i verden er blevet taget på sengen, når det gælder den enorme vækst i privat udlejning til turister. Ingen havde forestillet sig, hvor hurtigt dette marked kunne vokse, og det betyder, at man mange steder i verden halter langt bagefter med regulering. Det udfordrer lige nu særligt de store byer.”

Der er meget stor forskel på, hvor stram korttidsudlejning er reguleret fra land til land og fra storby til storby, skriver Horesta i pressemeddelelse og fortsætter:

Typisk er reglerne skrappest i de områder, hvor privat korttidsudlejning er vokset mest. Det gælder blandt andet i værtsbyen for ReformBnB-mødet, Barcelona.

De syv bud
De syv bud fra ReformBnB-mødet i Barcelona tager afsæt i en række anbefalinger, som europæiske HOTREC tidligere har udarbejdet.

De syv krav lægger blandt andet op til registrering af alle korttidsudlejere, så myndighederne kan få overblik over, hvilke boliger der er udlejede, hvem der lejer dem og for hvor længe. Dette system findes, ifølge Horesta, allerede i Barcelona, Paris, Buenos Aires og Toronto samt i lande som Kroatien, Grækenland, Sverige og Tyskland.

Dertil kommer et ønske om klare lovgivningsmæssige regler for korttidsudlejning, ønske om at myndighederne regulerer og sanktionerer udlejning, som strider imod reglerne, og et ønske om at naboerne skal godkende udlejningen.

”Det lykkedes i en årrække for Airbnb at pakke sine aktiviteter ind i et slør af deleøkonomi. Det er tydeligt for de fleste nu, at det er det på ingen måde,” siger Jens Zimmer Christensen og tilføjer:

”Derfor er vi overbevist om, at området før eller siden vil blive reguleret på et helt andet niveau end i dag. Vores udspil sætter forhåbentlig yderligere skub i processen.”

Ny dansk lovgivning mod Airbnb
Et flertal i Folketinget har for nylig vedtaget en regulering af Airbnb, som blandt andet indebærer indberetning af udlejernes indtægter til SKAT.

Horesta er dog langt fra tilfreds med indholdet af den nye lovgivning. Det gælder både beskatningen af udlejerne, manglende kontrolmuligheder og et nyt loft over antallet af udlejningsdage, som Horesta mener er for nemt at omgås.

Relaterede artikler:

Nye love skal sikre kontrol med Airbnb i Danmark

Marriott vil udleje private luksusboliger

Dansk turismeomæstning på 128 milliarder kroner