Dansk turisme står overfor alvorlige udfordringer, mener Horesta. Arkivfoto.

Horesta frygter for dansk turisme

”Det vil være en katastrofe, hvis det offentlige svigter sin opgave,” lyder advarslen fra brancheforening for turisterhvervet, herunder hoteller.

Dansk turisme kommer til at miste omdrejninger de næste to år. Både når det gælder markedsføringen af Danmark som destination og udviklingen af projekter, der kan styrke turisterhvervet, advarer Horesta, der er brancheforening for en del af hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Bekymringen skyldes en ny politisk aftale om at organisere dansk turismefremme på en ny måde. Aftalen betyder, at kommunerne skal samle turismeindsatsen i 15-25 nye destinationsselskaber. Disse destinationsselskaber skal drive turismen frem og være professionelle medspillere til turisterhvervet.

Men modellen stiller store krav til kommunernes evne til at tænke ud over egne grænser, lyder det. ”Problemet er, at regionerne er sat fra bestillingen med udgangen af 2018, mens kommunerne har fået til udgangen af 2020 til at finde sammen i nye destinationsselskaber,” siger hoteldirektør Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

Han gør opmærksom på, at selv om der i disse år er vækst i dansk turisme, mister Danmark markedsandele til nabolandene. “Og to år uden et stærkt forankret turismefremmesystem, kan derfor komme til at gøre rigtig ondt på turisterhvervet,” siger Jens Zimmer Christensen og tilføjer:

”Hotel-, restaurant- og turisterhvervet investerer i disse år milliarder af kroner i ny kapacitet og nye faciliteter. Men det vil være en katastrofe for disse virksomheder, hvis det offentlige svigter sin opgave, fordi organiseringen er kommet ud af takt på grund af ny struktur. Derfor skal kommunerne med det samme i gang med at skabe den nye struktur for turismefremme.”

Dybt beklageligt
Horesta-formanden kalder det dybt beklageligt, at når kommunerne er lykkedes med at sikre den ønskede forenkling og effektivisering af turismeindsatsen, så kan den økonomiske gevinst bruges til andre prioriteter i kommunerne – som aftalt i økonomiaftalen med regeringen.

”Det vil være en fristelse for kommunerne. Man må ikke glemme, at turismen er et af de erhverv, der i fremtiden skal skabe vækst og velstand. Derfor kommer det til at koste velfærd på længere sigt, hvis man tror, at turismeudviklingen kan sættes på pause i et par år. Det vil være en alvorlig fejltagelse”, siger Jens Zimmer Christensen.

Relaterede artikler:

Færre destinationsselskaber skal fremme turismen

Mangler 150 millioner offentlige turismekroner

Turisme giver 18.000 arbejdspladser i Vestjylland