Trærutsjebanen på Bakken kører årligt med 650-700.000 gæster – på de travleste dage kører alle tre vogntog, der hver vejer omkring tre tons. Foto: Bakken.

Hurtig dansk turistattraktion runder de 90 år

Rutsjebanen på Dyrehavsbakken, der har kørt med gæster i 90 år, kører årligt med over 650.000 gæster. Det gør den til den mest besøgte attraktion blandt Bakkens 32 kørende forlystelser.

Da den store, nye trærutsjebane åbnede på Dyrehavsbakken nord for København den 16. maj 1932, var den på det tidspunkt Europas største og kostede, dengang, 250.000 kroner at opføre. På åbningsdagen kostede en tur 25 øre for børn og 50 øre for voksne.

Rutsjebanen på Bakken er 852 meter lang, højeste punkt er 22 meter og den hurtigste fart på den to minutter og 30 sekunder lange tur er 75 kilometer i timen, fortæller Bakken i en pressemeddelelse.

Rutsjebanen er udført i “kreosot ”-behandlet fyrretræ, og skulle dermed ikke kunne brænde, oplyser Bakken. Hvert år bliver store dele af rutsjebanens bjælker udskiftet ud. Der skiftes så meget træ hvert år, at banen næsten er bygget ti gange.

Rutsjebanens tre vogntog kører alle på travle dage. Hvert vogntog kan medtage 20 personer – og vejer omkring tre tons!

Efter det lange optræk til højdepunktet på 22 meter kører vognene udelukkende ved hjælp af tyngdekræften. Hvis vognen ikke har fart nok på, vil ”tilbageløbsstoppet” slå ind og stoppe vognen ved at bore sig ned i skinnerne. Alene bremserne i vogntogene vejer hver 300 kilo og fungerer ved hjælp af lufttryk.

Klik for større format. Bakkens rutsjebane fejrer i denne uge 90-års jubilæum. Forleden var TV 2 Lorry på besøg. Her suser reporter Stine Sylvestersen og hendes fotograf afsted med Bakkens direktør, Ole Andersen. Foto: Bakken.

Den mest besøgte forlystelse på Bakken
Ole Andersen, administrerende direktør på Bakken, siger i en pressemeddelelse: ”Det her er ikke bare en fødselsdag, det er en vigtig markering af kvalitet, popularitet og at ”Den gamle Dame” som forlystelse bare leverer en sjov oplevelse, og at den har gjort det siden 1932, er bare helt unikt.

Det er også derfor den har en international fanskare, og i den kultur er rutsjebanen på ”to do” listen – den skal opleves.”

Til STANDBY.DK siger Ole Andersen, der sidste år blev Bakkens nye administrerende direktør: ”Rutsjebanen kører på normale år med 650-700.000 gæster. Dermed er rutsjebanen den mest besøgte af vores 32 kørende forlystelser.”

Har rutsjebanen i alle sine 90 år kørt med for eksempel 650.000 gæster, svarer det til omkring 58,5 millioner.

Jubilæet for rutsjebanen markeres også med et unikt puslespil med 1.000 brikker og kun fremstillet i 1.000 eksemplarer, som nok skal gøre det til et samleobjekt. Motivet på puslespillet er lavet af en af Bakkens medarbejdere.

Regner med et normalt antal besøgende
Ole Andersen siger til STANDBY.DK, at mens Bakken sidste år, hvor corona-restriktioner betød, at der ikke kunne være åben i hele sæsonen, havde omkring 1,5 millioner gæster, så forventer han i år, at Bakken når mellem 1,8 og to millioner gæster. I 2019 var der 2,2 millioner besøgende.

Der er gratis entré til Bakken, så Danmarks næststørste turistattraktion efter Tivoli, har ikke præcise besøgstal.

Dyrehavsbakken omsætter under normale år for 375-400 millioner kroner.

Årets sommersæson slutter den 11. september. Der er halloween-åbent mellem 14-23. oktober, mens jule-sæsonen er i weekenderne 25-27. november, 2-4. og 9-11. december samt fra 16. til 22. december.

Relaterede artikler:

Rutsjebane til 100 millioner kroner får 3.500 testture

Danske attraktioner mistede 11 millioner besøgende

De ti danske attraktioner med færrest besøgende

Bakken melder sig ind i HORESTA

Dyrehavsbakken klar med kendt ny direktør