Hygge er overvurderet dansk livsstil

Arkivfoto fra Skagen-Tourist.dk – foto: Annette Jørgensen.

MANDAGSKLUMME: Så dejlige er vi altså heller ikke, og så dejlig med kun 40 procent sommer er vi slet ikke. Men, lad os da bare tage det med, når ordet nu er optaget i litterære udgivelser i såvel Storbritannien som USA.

Af Ejvind Olesen

Her er et forslag: ”Nu skal vi rigtig hygge. Det regner, og der står en strid storm ind fra øst. Vi har lejet et flot sommerhus ved den danske vestkyst til 8.000 – 10.000 kr. for en uge. Vi har flere spil ludo og enkelt spil Matador med. Vi er vel i Lise Nørgaards og Den lille Havfrues land. Og var der ikke også noget med, at danskerne er verdens lykkeligste folk?”

Man hører den ene udenlandske turist sige det til den anden. Bøger om begrebet hygge topper salgslisterne i Københavns Lufthavn. Henvender de sig måske ikke mest til britiske og amerikanske turister, som på trods af, at ordet nu bliver oversat og reelt bare står for begrebet livsstil. Som det i øvrigt har gjort lige siden der kom gang i turismen for alvor efter Anden Verdenskrig.

Hygge kan man nemlig ikke bestille på forhånd. Det er noget med, at når de rigtige mennesker mødes, kan der opstå en hyggelig stemning. Når der er tændt op i pejsen og serveres en cognac, mens stormen piber om hjørnerne af træhuset i sommerlandet. Også selv om grillen gik ud, inden man gik inden døre

Er det hyggeligt at alting koster betydeligt mere end derhjemme? Er det hyggeligt, at Danmark ifølge eksperter fik 40 procent sommer i år? Resten druknede i storm og styrtregn. Ikke så slemt som i Caribien og Florida netop nu, men slemt nok.

Derfor er det umuligt på forhånd at love hygge. I marketing og direkte salg, hvor man naturligt forsøger at skjule, det ofte er et møgvejr, og at Danmark er totalt uegnet til events i det fri. Spørg bare om Det Kgl. Teater i forsommeren på Moesgaard Museum ved Aarhus. Eller den store familie sommerkoncert på Ledreborg, som i år blev vædet i regn. Eller de mange sommerteatre i det fri. Eller hvad med de regnfyldte koncerter i Marihaven i Vestjylland. Eller Sankthans med kulde og regn. Selv om det er midsommer, går bålet alligevel ud.

Jeg har en halv snes gange været nord for polarcirklen i Sverige og et par gange i Finland samt en enkelt i Norge Sankthansaften. Kan vore nabolande, da markedsføre det som Midnatssolens land, hvilket er oplagt og meget bedre end hygge? Nej, det kan de ikke. Kun to gange ud af mine samlede sommerbesøg, har jeg set Midnatssolen. Resten af tiden var det overskyet, hvis det da ikke regnede..

Svenskerne  tabte en erstatningssag til tyske turister, fordi man reklamerede med en sol, som ikke var der. Det endte med at blive et andet slogan. ‘Landet hvor også natten holder ferie’ – og det er jo i hvert fald rigtigt på de kanter.

Vi skulle måske hellere markedsføre Thøger Larsens smukke sang:” Danmark nu blunder den lyse nat.”

”Danmark nu blunder den lyse nat

bagved din seng når du sover

gøgen kukker i skov og krat

Vesterhavet og Kattegat

synger imens det dugger

sagte som sang ved vugger.”

Og i næstsidste vers:

”Byger der går og kommer

det er den danske sommer.”

Og som afslutning:

”Pigernes latter og lyse hår

leg som aldrig får ende.”

Oversæt den (fra 1914), brug den, udgiv den.

Det er i sandhed dansk hygge.

x

Læs Også

Ingen privat indkvartering så længe der er en ledig hotelseng

Det var legendariske Lise Nørgaard, som lancerede det modsatte i Matador, men nu har det fået ekstra aktualitet efter politisk forlig og accept af Airnbnb, der ikke kan undgå at tage en del af hotellernes forretning.

Hygge-VM med masser af roser til danske arrangører

Når sport og turisme går op i en højere enhed er det en ideel kombination, og den euforiske stemning med 16 dage i København og Herning, blev ombølget af en succes, som andre kan lære noget af.

Hvorfor skal flyselskaberne være en kampplads?

Kineserne på øen Taiwan elsker kun få familiemedlemmer med rødder tilbage til Fastlandskina. Og der er fortsat et spændingsfelt, selv om det er blevet bedre, men hvorfor skal flyselskaberne nu drages med ind i konflikten?

Europa-Parlamentet i dobbeltrolle

Trætheden breder sig flere steder for den voksende turiststrøm, og nu starter Europa-Parlamentet en konkurrence om, hvilken europæisk hovedstad, der lancerer den bedst tilpassede turistme i 2018.

Når det gungrer i Aarhus

Det er dejligt med lidt optimisme i dansk turisme, men der findes også rigtigt mange statistikker og ranglister, som man ikke skal tage alvorligt, for så kan man let blive skuffet.

Følg dog med i flypriserne Karl-Georg

Hvis man bare følger med i de aktuelle lavpriser med fly, vil man også vide, hvornår prisen er urealistisk lav, skriver Forbrugerklagenævnet. Det er lige præcis, hvad man ikke gør. Den sunde fornuft har for længst forladt branchen.