Stranden Cala Goloritze i det østlige af den italienske ø Sardinien. Foto: goldpicasa, CC 3.0
Stranden Cala Goloritze på det østlige af den italienske ø Sardinien. Foto: goldpicasa, CC 3.0

Italien begrænser antal besøgende på strande

En populær italiensk feriø sætter nu begrænsning på antallet af gæster på visse strande i løbet af sommeren. Strandene har været overrendt med besøgende til skade for miljøet, lyder det.

Sommer, sol, strand, sand og vand er for mange turister uadskillelige elementer, når der skal slappes af og holdes ferie.

I Italien har begejstringen for strandbesøg dog taget overhånd i en sådan forstand, at det er gået ud over det lokale miljø. Særligt populære er de to øer Sicilien og Sardinien, der er kendt for deres strande og fluorescerende blå vand. Men mange besøgende i de seneste år har haft konsekvenser for miljøet med blandt andet meget efterladt affald.

Som konsekvens har de lokale myndigheder taget et ekstra skridt for at bevare det naturlige miljø ved at håndhæve strenge daglige besøgsgrænser på de mest populære strande. Det skriver CNN.

’Uholdbar situation’
Baunei, der er en lille landsby i et afsidesliggende område i det østlige Sardinien, har implementeret daglige besøgsbegrænsninger i de foregående år, og nu sker der yderligere stramninger langs den 40 kilometer lange kystlinje med udsigt over Orosei-bugten.

”Vores område er for det meste pjaltede høje klipper, hvor der bor mufloner (vilde får) og høge, og der er kun et dusin strande, så alle flokkes der og overfylder disse,” siger Stefano Monni, borgmester i Baunei, til CNN.

“Vi har ikke længere råd til tusindvis af daglige solbadere, alle klemt sammen på ét sted som tidligere; det er uholdbart.”

Fire strande i området bliver nu berørt af skarpe begrænsninger i løbet af indeværende sommer. Cala dei Gabbiani og Cala Biriala har nu begge en daglig grænse på 300 gæster, mens Cala Goloritze har fået en grænse på 250 besøgende om dagen. Cala Mariolu, der er den største af strandene, har en daglig besøgsgrænse på 700 personer i løbet af sommeren.

Skal bestille strandplads via app
Sol- og badehungrende turister, der ønsker at besøge Cala Goloritze, kan kun nå den smukke strand til fods eller med båd. Et besøg på denne strand vil kræve en betaling på seks euro (45 kroner, red.) i entré.

Strandgæster, der ønsker at besøge de fire nævnte strande, skal bestille plads via en app kaldet Cuore di Sardegna mindst 72 timer før deres besøg. Entréen til Cala Goloritze kan enten betales online eller kontant ved indgangen til fjorden. Afgiften vil hjælpe lokale myndigheder med at finansiere overvågning, parkeringsområde og vedligeholdelse af stier og toiletter på stranden.

Ifølge borgmester Stefano Monni er Bauneis farvande blevet bedømt som Italiens smukkeste hav i 2022 af Legambiente, der er en italiensk økologisk lobbygruppe. Området er også kendt for beskyttede dyr og fuglearter.

I de foregående år er Cala Mariuolo dagligt blevet belejret af op til 2.000 turister, og denne situation har fået borgmesteren til at kalde det en ”massakre”. Kystområdet Baunei tager hver sommer imod omkring 300.000 turister.

 

Relaterede artikler:

Lille italiensk ø til salg for 1 million euro

TUI udvider med fire Middelhavs-destinationer

Italiensk region ønsker ikke turismevækst