Bolzano Cathedral i den norditalienske region Alto Adige. Foto: Benreis, CC 3.0

Italiensk region ønsker ikke turismevækst

Antallet af turister i en nordlig italiensk region har i det seneste årti vokset så voldsomt, at regionen har sat et loft over besøgstallene i et forsøg på at forhindre overturisme.

Det er ikke turister, de mangler i den selvstyrende italienske region Alto Adige, der også kendes som Bolzano – Sydtyrol.

Regionen, der ligger i nordlige Italien på grænsen til Østrig, er faktisk så populær blandt turister, at den ikke længere ønsker vækst i antallet af besøgende. Regionen har derfor indført en begrænsning for overnattende besøgende. Det skriver flere italinske medier – herunder Italia a Tavola.

Niveauet for antallet af besøgende må fremover ikke overstige 2019-niveauet, og der er indført forbud mod at åbne nye indkvarteringsmuligheder – med mindre en anden lukker.

Alto Adige er kendt som en af de bedste indgange til Dolomitterne, hvor turisterne strømmer ind for at se spektakulære forrevne tinder, smukke gletsjersøer og små, fine tyrolske byer, hvor de spiser dumplings og drikker lokal øl.

Lokale havde svært ved at finde bolig
Arnold Schuler, der er ansvarlig for turisme i Alto Adige og foreslog den nye lov, fortæller til det amerikanske medie CNN, at regionen har ”nået grænsen” for, hvad den kan klare af turister.

”Vi nåede grænsen for vores ressourcer, vi havde problemer med trafikken, og beboerne havde svært ved at finde steder at bo,” siger han og tilføjer, at de ønsker at ”garantere livskvaliteten for lokalbefolkningen og turister”, da antallet af turister har vokset stærkt i løbet af det seneste årti.

Alto Adige er kendt som et udendørs tilflugtssted, men ifølge Arnold Schuler er regionens mangeårige ry blevet sat på spil af de mange besøgende. Han mener, at turisterne skal have mulighed for at nyde naturen – og ikke sidde i en trafikprop.

”Turismesektoren er meget vigtig for os – for job og økonomi – men vi havde nået grænsen, så vi tog disse foranstaltninger for at sikre en bedre styring af strømmen af mennesker og for at sikre logi for turister,” fortæller han.

Et loft på cirka 230.000 senge
Loven om et begrænset antal besøgende i Alto Adige blev vedtaget i september 2022, og den forhindrer folk i at tilføje et nyt overnatningssted (herunder Airbnb). Ligesom det heller ikke er tilladt at tilføje flere værelser uden at søge om tilladelse fra den lokale myndighed.

Antallet af officielt registrerede senge i Alto Adige per 2019 er sat til knap 230.000. Ejere af overnatningssteder har indtil 30. juni i år til at rapportere til myndighederne, hvor mange gæster de husede i 2019. Det endelige antal markerer grænsen, som fremover ikke må overskrides.

Antallet af senge er dog ikke 100 procent fast fremover, da myndighederne har afsat nogle tusinde senge i reserve. Eksempelvis til brug for folk, der ønsker at åbne et overnatningssted i en by med meget lavt turismeniveau.

Alto Adige havde i 2022 i alt 34 millioner gæsteovernatninger, og regionen har selv en befolkning på cirka 532.000 indbyggere.

 

Relaterede artikler:

Store danske bureauer forstår Mallorcas turismeloft

Bryllupsturisme stigende milliardforretning i Italien

Italiensk destination vil være synlig i Skandinavien