”Jeg får gåsehud, når jeg tænker på det”

Stig Elling. Star Tours. Foto: René StrandbygaardTSUNAMIEN: Stig Elling var næsten alene med kommunikation de første døgn efter 2. juledag for ti år siden. Han blev vækket kl. 5,25 og var på TV og radio i alt 78 gange de kommende dage.

Af Ejvind Olesen

”Jeg glemmer det aldrig. Den værste oplevelse i mit efterhånden lange rejseliv. 2. juledag om morgenen ringede min telefon kl. 5,25, og i begyndelsen fattede jeg knap nok, hvad der var sket. En halv time efter havde jeg Ritzau i røret, og så kørte det bare med den ene meddelelse værre end den anden. Vi skulle de følgende dage erfare, at vi havde mistet mange både ansatte og kunder i det hårdest ramte område i Kaolak. Hvor vi havde mange hoteller helt ud til vandet”.

For en, der skulle følge de forfærdelige begiveheder, er det let at huske, at Stig faktisk meget længe var ene om at være klart bedst informeret. I alt 78 gange var han i radio og TV-udsendelser i de dage. En enkelt gang, da han fik spørgsmålet fra TV- værten: ”Hvordan har du det egentlig selv?” kunne han ikke holde tårerne tilbage. I dag får han gåsehud bare han tænker tilbage på julen for ti år siden.

Der var masser af roser for hans kommunikation og ufrivilligt, som hans selv siger, blev han talsmand for hele branchen. I Danske Rejseskribenter honorerede vi ham med årets kommunikationspris under rejseudstillingen i Bella Center. Fra anden side kom bemærkninger om ”at han solede sig i at være manden i fokus”. Det har han valgt at glemme – hvis han kan.

Der gik to døgn før Udenrigsministeriet og udenrigsminister Per Stig Møller kom op på mærkerne, og først efter at Stig Elling sammen med nogle få andre havde været til et møde i ministeriet og bedt om hjælp.

”Jeg fik et par timers søvn de første to døgn, og jeg holdt mig psykisk oppe ved ikke at se på TV-reportagerne derudefra. Jeg havde rigeligt i de beretninger, vi fik hjem og arbejdet med at skaffe fly, hjemtransport, diskutere forsikringer og nødhjælp i det hele taget i Thailand.

Hvert år når det bliver 2. juledage vælter minderne ind,” siger han til standby.dk –  før hans sidste måned som direktør i Star Tour kommer, sammen med januar 2015.