JetBlue tester biometri

LUFTFART: For mange er et boardingpas af papir allerede historie. Det ligger på mobilen, som altid er lige ved hånden. Men i fremtiden kan den også blive overflødig ved boarding.

I løbet af juni tester det amerikanske lavprisselskab JetBlue i samarbejde med US Customs and Border Protection ny teknologi til genkendelse af ansigter, når der skal boardes på udvalgte afgange Boston-Aruba.

Det sker ved hjælp af biometri, en teknik der gør det muligt at identificere en person vha. af unikke biologiske kendetegn. Det kan være vha. fingeraftryk, irisscanning, stemmen eller i dette tilfælde ansigtsgenkendelse.

Ansigtsscanningen skal både gøre det lettere for de rejsende og øge sikkerheden. Frivillige på turen fra Boston til Aruba vil blive fotograferet, og disse fotos bliver sammenlignet med toldmyndighedernes database af pas og andre fotos. Passagerer, der bliver clearet, får et signal fra en skærm over kameraet, der fortæller, at de kan gå om bord.

I sidste måned testede Delta Air Lines brugen af ansigtsgenkendelse, når passagerer selv tjekkede deres bagage ind.

Udvalgte kunder, der er medlem af flyselskabets loyalitetsprogram, kan også tjekke ind selskabets lounge i Reagan Washington National Airport vha. deres fingeraftryk.

I sidste måned testede også Finnair og Finavia ansigtsscanning-teknologien i Helsinki Lufthavn, hvor Finnair havde inviteret 1.000 frequent flyers til at deltage i testen.