København og Gotland sammen om krydstogter

gotland krydstogtCRUISE: Region Gotland og Københavns Havn har underskrevet en aftale om brugsrettigheder, der betyder, at regionen investerer 250 mio. kr. i en ny krydstogtkaj og lejer den ud til Københavns Havn i 20 år.

Helt konkret betyder det, at der skal bygges en moderne krydstogtkaj uden for Kapparsvik, hvor der først skal foretages en række undersøgelser af havbunden. Det egentlig byggeri starter i foråret 2016.

”Starten på planerne i Visby har været lovende. Det er et puslespil at bygge en krydstogthavn og etablere en attraktiv destination for skibene, hvor både offentlige og private aktører skal arbejde godt sammen. Det er en af årsagerne til Københavns succes,” siger krydstogtchef Arnt Møller Pedersen.

Han er i forvejen chef for Nordeuropas førende krydstogthavn, som omfatter både København og Malmø. I begyndelsen var det meget svært at få rederier til at vælge Malmø frem for København, og det er der fortsat kun ca. 10 procent der gør.

Blandt dem et enkelt større rederi, hvor man bruger direkte charter til Sturup Lufthavn tæt på Malmø, og samarbejdet med svenskerne fungerer godt. Måske derfor er København blevet valgt af Gotland-regionen frem for Stockholm.

På internationale messer og ved besøg i København af planlæggerne fra hele verden skal København nu arbejde for at gøre Gotland attraktiv fra 2018 på turene rundt i Baltikum. Ofte er et rederi på jagt efter en spændende anløbshavn som supplement til København, Tallin, St. Petersborg, Helsingfors og Stockholm.

Gotland kunne godt blive en konkurrent til Bornholm, som har pænt med krydstogtskibe på besøg allerede, men det taler ingen om. Der er længe til 2018.