Fra Split i Kroatien, arkivfoto.

Kroatien sender turistskat til Røde Kors

Samtidig med, at turistskatten fra årsskiftet sættes 25 procent op, går en del af beløbet videre til Røde Kors. Kun campingpladserne friholdes.

Kroatien er en af de helt store turistsucceser i Europa, også for danske turister. Den skønne beliggenhed ud mod Adriaterhavet er et spændende alternativ til Den italienske Riviera på modsatte side af havet. Således er Dubrovnik allerede så populær, at bystyret i lighed med Venedig og Barcelona er begyndt at overveje, hvordan man begrænser turismen til byen.

Siden 2005 har Kroatien indført en ikke populær turistskat på mellem otte og 80 kroner per nat. Dog kun i højsæsonen. Nu har de kroatiske myndigheder imidlertid vedtaget at sætte skatten op med 25 procent fra januar til cirka 10 kroner for billigste indkvartering til cirka 100 kroner per nat for dyreste hoteller.

Kun campingpladserne friholdes (især Istrien er populær for denne ferieform), men turistskatten opkræves kun i højsæsonen for ikke at ramme den mere turistfattige del af året.

Velgørende formål
”Men bemærk, at beløbet ikke går til statskassen som andre skatter,” siger direktør Carl Cappelli fra Kroatiens turistorganisation. Han er samtidig turistminister.

Beløbet bliver fordelt til forskellige områder og udvikling af byerne samt til driften af turistorganisationen, blandt andet markedsføring – og til Røde Kors. Det er vistnok første gang, at turistafgifter bruges til velgørende formål.

Kroatien er især et stort chartermål fra Danmark med Spies som førende, fulgt af TUI, Bravo Tours, Apollo og Sunweb. Albatros har en lang række rundrejse med kulturelt sigte, og FDM sender mange bilturister til landet eftersom kørselsafstanden kun er cirka 1.500 kilometer fra Danmark. Nu har også en stor del af lavprisflyene sat kursen mod en by som Dubrovnik.

Krydstogter udgør en betydelig del turistindustrien, især for skibe med udgangspunkt fra Venedig.

Den bedste reklame for Kroatien i internationale medier er betegnelse som ”Europas Caribien” på grund af det rene vand og de perfekte strande. En anden er ”Balkans Toscana” på grund af ligheden med den italienske del på den anden side af Adriaterhavet.

Relaterede artikler:

Film og TV-serier trækker turister til Kroatien

Danske rejsebureauer på kurs mod ny rekord

Ny udlejningsportal for eksklusive villaer