Lufthansa er det flyselskab i Europa med flest kvinder blandt sine piloter. Arkivfoto: Lufthansa.

Langsom vækst for kvinder som piloter

Stadig flere kvinder bliver piloter, men stigningen går ikke hurtigt. Kun 3 europæiske flyselskaber er blandt de 20 i verden med flest kvinder i cockpittet.

Kun omkring fem procent af piloterne hos verdens ruteflyselskaber er kvinder – der bliver stadig flere af dem, men væksten går langsomt. Indenfor det seneste årti er kvinder gået en procent frem i det samlede antal piloter hos ruteflyselskaber.

Det konkluderer australske CAPA (Center for Aviation), der sammen med International Society of Women Airline Pilots, ISWAP, har kigget på tallene. De tre største flyselskaber i USA, American, Delta og United, har flest kvinder som piloter, mens det indiske lavprisselskab IndiGo er det flyselskab med flest kvinder blandt sine piloter, 14 procent, viser undersøgelsen.

USA er et af de lande, der har set fremgang det seneste årti når det gælder om at få flere kvinder som piloter. Fra 2007 til 2017 steg antallet af kvinder som piloter 19 procent indenfor alle kategorier, udover rutefly blandt andet også piloter på fragtfly, privatfly og taxifly.

Ifølge ISWAP havde 79 flyselskaber verden over i sidste måned tæt på 7.500 kvinder som piloter – svarende til 5,2 procent af det samlede antal piloter hos de 79 flyselskaber. Af disse var næsten 1.400 kaptajner, 18,7 procent af det samlede antal kvindelige piloter.

De fem flyselskaber blandt de 79 med flest kvinder som piloter var United Airlines med 940, Delta Air Lines, 962, American, 626, Lufthansa, 375, og indiske IndiGo, 322 kvinder som piloter.

Udover Lufthansa har kun tre andre flyselskaber i Europa ansat over 100 kvinder som piloter, nemlig British Airways, easyJet og KLM, siger undersøgelsen fra ISWAP.

Easyjet vil have 20 procent kvinder som piloter
EasyJet har sat som officielt mål, at 20 procent af dets nyansatte piloter senest i 2020 skal være kvinder – i dag er tallet af kvinder blandt easyJets piloter kun fem procent.

For netop at sætte fokus på kønsforskellen blandt piloter i verdens flyselskaber, så holder FN’s luftfartsorganisation, ICAO, netop i disse dage sin første konference om dette emne, Global Aviation Gender Summit, i sydafrikanske Cape Town.

Relaterede artikler:

Lufthansa Gruppen markerer international kvindedag

Flyselskab havde første afgang med kvinder som piloter

Mænd tjener meget mere hos easyJet