Lavere afgifter giver ikke billigere flybilletter

Københavns Lufthavne skærer 300 millioner kroner af regningen til flyselskaberne. Det giver en kontant besparelse til flyselskaberne, men danskerne skal ikke sætte næsen op efter nye prisfald på deres flysæder.

”Billetpriserne er i forvejen meget lave og selv om takstnedsættelsen kommer til at sive videre til forbrugerne, mærker de 30 millioner årlige passagerer i Københavns Lufthavn ikke forskel ved en tier mindre”, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank til tv2.dk.

”Om et par år eller tre vil det komme forbrugerne til gode, fordi København bliver mere interessant for flyselskaberne og både løfte frekvenserne og give flere destinationer”, vurderer han.

SAS har knap halvdelen af aktiviteten i Københavns Lufthavn og får derfor en prisreduktion på over 100 millioner, men koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen vil have mere end 10 procents lavere gebyrer: ”Priserne er for nedadgående i vores branche, og det kræver også den samme trend hos vores underleverandører”, siger han til Ritzau.

”Pr kunde, vi har ombord, tjener vi i gennemsnit 20-30 kroner. Hvis vi skal betale 10 kroner mindre til lufthavnen, vil det betyde noget for vores selskab”, sagde Lars Sandahl Sørensen til TV2 i juli, da regeringen krævede lavere lufthavnsafgifter.

Der skal endnu lavere takster til at gøre SAS forretning i København konkurrencedygtig, understreger han og henviser til udenlandske lufthavne, der har sænket prisen markant mere end CPH.

Men her ser luftfartsanalytiker Jacob Pedersen anderledes på det: ”De lavere afgifter forbedrer København som knudepunkt i Norden, for i Norge og Sverige har man i stedet pålagt flyskat. Det bliver en gevinst for de danske rejsende”.

Ifølge regeringens strategirapport fra i sommer kostede det sidste år flyselskaberne 183 kroner pr afgående passager i København, mens prisen var 102 kroner i Oslo, 117 kroner i Helsinki og 119 kroner i Stockholm.

Kortere ventetid i CPHs sikkerhedskontrol

DSB genoptager togdrift direkte til CPH

CPH sender halv milliard til aktionærerne

x

Læs Også

Rekordår for London Gatwick

London Gatwick kom ud af 2017 efter sin travleste december nogensinde, da 3,2 millioner passagerer benyttede lufthavnen, hvilket var en stigning på 1,5 procent i forhold til december 2916.

EU-flypassagerer skal beskyttes bedre

Den fælleseuropæiske rejsebureauforening opfordrer EU til at sikre bedre økonomisk beskyttelse af flypassagerer ved eventuelle konkurser af flyselskaber.

Verden fik 3.524 nye flyruter sidste år

Ryanair var også sidste år den største leverandør af nye ruter, mens USA var landet hvor der blev åbnet flest.

IAGs overtagelse af NIKI er i fare

Flyselskabet NIKI, som indgav konkursbegæring den 13. december og stoppede sine operationer, venter stadig på godkendelse af at bliver overtaget af International Airlines Group, IAG, men nu er der problemer.

Flere restauranter til lufthavnen

Til sommer er Københavns Lufthavn klar med udvidelse af Terminal 2 med 25 nye butikker og restauranter.

To millioner passagerer med SAS i december

I december valgte to millioner passagerer at flyve med SAS, hvilket er lidt færre end sidste år.