Lavere afgifter giver ikke billigere flybilletter

Københavns Lufthavne skærer 300 millioner kroner af regningen til flyselskaberne. Det giver en kontant besparelse til flyselskaberne, men danskerne skal ikke sætte næsen op efter nye prisfald på deres flysæder.

”Billetpriserne er i forvejen meget lave og selv om takstnedsættelsen kommer til at sive videre til forbrugerne, mærker de 30 millioner årlige passagerer i Københavns Lufthavn ikke forskel ved en tier mindre”, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank til tv2.dk.

”Om et par år eller tre vil det komme forbrugerne til gode, fordi København bliver mere interessant for flyselskaberne og både løfte frekvenserne og give flere destinationer”, vurderer han.

SAS har knap halvdelen af aktiviteten i Københavns Lufthavn og får derfor en prisreduktion på over 100 millioner, men koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen vil have mere end 10 procents lavere gebyrer: ”Priserne er for nedadgående i vores branche, og det kræver også den samme trend hos vores underleverandører”, siger han til Ritzau.

”Pr kunde, vi har ombord, tjener vi i gennemsnit 20-30 kroner. Hvis vi skal betale 10 kroner mindre til lufthavnen, vil det betyde noget for vores selskab”, sagde Lars Sandahl Sørensen til TV2 i juli, da regeringen krævede lavere lufthavnsafgifter.

Der skal endnu lavere takster til at gøre SAS forretning i København konkurrencedygtig, understreger han og henviser til udenlandske lufthavne, der har sænket prisen markant mere end CPH.

Men her ser luftfartsanalytiker Jacob Pedersen anderledes på det: ”De lavere afgifter forbedrer København som knudepunkt i Norden, for i Norge og Sverige har man i stedet pålagt flyskat. Det bliver en gevinst for de danske rejsende”.

Ifølge regeringens strategirapport fra i sommer kostede det sidste år flyselskaberne 183 kroner pr afgående passager i København, mens prisen var 102 kroner i Oslo, 117 kroner i Helsinki og 119 kroner i Stockholm.

Kortere ventetid i CPHs sikkerhedskontrol

DSB genoptager togdrift direkte til CPH

CPH sender halv milliard til aktionærerne

x

Læs Også

Dansk helikopterfirma lander ny kontrakt i udlandet

Danske Bel Air, der håber på igen at få overskud i næste regnskabsår, har fået vigtig kontrakt med flyvninger ved Sortehavet.

Flyselskabernes 10 største guldruter

Halvdelen af verdens 10 flyruter, hvor flyselskaberne tjener flest penge, er til og fra London Heathrow, viser en sjælden analyse. Selskaberne har mange daglige afgange på de profitable ruter.

Minister får bøde for brug af mobil på fly

New Zealands transportminister har fået bøde for at bruge sin mobiltelefon mens indenrigsfly, han var ombord i, taxiede mod startbanen.

Dobbelt så mange passagerfly om 20 år

De næste 20 år forventer Airbus at verdens flyselskaber køber 37.400 nye passager- og fragtfly – det vil give behov for over 500.000 flere piloter.

Grønlandsk lufthavnsprojekt i flyverskjul

”Så længe, der ikke er politisk enighed om længden af landingsbanerne, er der for stor usikkerhed om lånebeløbet, ” siger bestyrelsesformanden for de grønlandske lufthavne.

USA forbyder flyvende pudder

Beholdere med pudder og andet pulveragtigt på mere end 350 milliliter må ikke mere medbringes i håndbagagen på fly til USA. Det skal i stedet  i passagerens indcheckede bagage.