Indgangen til Legoland som den ser ud i 2018 - 50 år efter åbningen. Foto: Legoland

Legoland fylder 50 år

Legoland er en af Danmarks største turistattraktioner, og den populære forlystelsespark runder et halvt hundrede år i morgen, den 7. juni.

Det hele begyndte i 1968, og siden har Legoland bare vokset og vokset – både herhjemme og i udlandet.

Jyllands største turistattraktion runder torsdag 50 år, og der er allerede blevet taget hul på fejringen af forlystelsesparken tæt på Billund.

Legolands jubilæumsår bliver markeret i hele juni, og det hele begyndte med en stor fødselsdagskoncert i lørdags. Torsdag eftermiddag fortsætter fejringen, når Kjeld Kirk Christiansen, barnebarn af grundlægger Ole Kirk Christiansen og tidligere direktør for Legoland, deltager i fødselsdagsfesten sammen med blandt andet børn fra de lokale skoler.

Forlystelsesparken byder naturligvis på en 50 meter lang fødselsdagskage. Alt imens kan deltagerne overvære afsløringen af en Lego-model, der forestiller Legoland fra åbningen i 1968 – bygget af Lego-fangruppen Byggepladen.

Sidst i fødselsdagsmåneden afholder Legoland et rekordforsøg, der går ud på at bygge verdens højeste tårn i Lego-klodser. Det sker på pladsen foran indgangen til Legoland. Her kan alle gæster være med.

Kæmpe interesse
Legoland blev en realitet som følge af kæmpe interesse for at se Lego-produkterne blive produceret i begyndelsen af 1960’erne. Fabrikken havde årligt 20.000 besøgende. Man besluttede derfor at bygge forlystelsesparken, og besøgstallet det første år var over al forventning. En decideret kæmpesucces.

”Planerne udviklede sig med tiden, og da LEGO Gruppen åbnede LEGOLAND Billund i 1968, forventede man, at 300.000 gæster ville lægge vejen forbi. Det blev anset for meget optimistisk, og det skulle også vise sig at blive meget langt fra realiteten. Allerede efter et par måneder var målet nået, og inden sæsonen var slut den 30. oktober, havde 625.000 gæster besøgt parken,” siger Christian Woller, direktør i Legoland.

Legoland er siden vokset sig mere og mere populær. Forlystelsesparken har over fire millioner årligt besøgende, og parkens areal er steget fra 40.000 kvadratmeter ved åbningen til 140.000 kvadratmeter i dag. Siden den spæde start er der blandt andet bygget et Legoland-hotel, og i foråret 2019 åbner et slotshotel til en værdi af 200 millioner kroner. Legolands største enkeltstående investering nogensinde.

Service i børnehøjde
Legoland lægger en dyd i at levere ordentlig service, når de besøgende træder ind til Lego-universet.

”Vi fokuserer rigtig meget på at give vores gæster en helt fantastisk dag i LEGOLAND, og vi træner alle vores medarbejdere i gæsteservice i børnehøjde. Derudover fokuserer vi rigtig meget på at skabe et univers, hvor børnenes LEGO-klodser hjemme fra værelset er blevet levende og meget større, så det hænger rigtig godt sammen med de oprindelige tanker om LEGOLAND,” siger Christian Woller, der udlover præmier til nogle af de yngste gæster.

”Alle børn, som besøger LEGOLAND i juni måned, får et skrabelod, hvor de for eksempel kan vinde et ophold på hotellet eller være en af de fire heldige vindere af hovedpræmien, som er LEGO-produkter for 20.000 kr.”

Stor betydning for dansk turisme
Legoland har med årene vokset sig til en størrelse, der gør den meget betydningsfuld for dansk turisme. De mange gæster og det stærke brand bidrager stort.

”Legoland har haft en stor betydning for turismen i Danmark igennem årene. Det er helt indlysende, da LEGO er et af verdens stærkeste brands og på den måde meget kendt globalt set,” siger Anders Rosbo, kommunikationschef i VisitDenmark, til STANDBY.dk.

“Legoland er naturligvis også i årene fremover en vigtig attraktion for at kunne tiltrække udenlandske turister, især børnefamilier. Hollænderne er for eksempel meget vilde med LEGOLAND og en meget stor procentdel af de hollandske turister, der gæster Danmark, besøger også altid LEGOLAND. Stort tillykke med 50-års jubilæet.”

Legoland har i dag otte Legoland-parker verden over. Den første efter Legoland Billund var Legoland i Windsor, England. Den åbnede i 1996. I 2019 åbner den niende park, og det sker i New York, USA. På verdensplan er der ifølge Legoland potentiale til 20 forlystelsesparker.

Samlet set er der 15 millioner gæster om året i de hidtil otte forlystelsesparker.

 

Relaterede artikler:

Legoland klar til 50 års jubilæum

Chefrokade i Legoland

Legoland får eget ’Slotshotel’ i 2019

50 år med Legoland Garden

Legoland åbner med skyhøje bygninger