Lufthansa fejrer 30 år med kvinder i cockpit

På torsdag er det 30 år siden Lufthansas 2 første kvindelige pilot lettede. I dag er 7 procent af dets 4.000 piloter kvinder – og 15 procent af eleverne på Lufthansas flyskole er kvinder.

Nicola Lisy og Evi Hetzmannseder blev 23. august 1988 de to første kvindelige piloter hos Star Alliance-medlemmet, hvor de som first officers (styrmænd) startede med at flyve Boeing 737-200.

I år 2000 var de begge blevet kaptajner, “Kapitänin” som Lufthansa kalder det. Lufthansa har i øvrigt fået godkendt ordet “Kapitänin” for at vise at kaptajnen er en kvinde af det tyske sprognævn, Gesellschaft für deutsche Sprache.

I alt har Lufthansa Group (udover Lufthansa blandt andre også Austrian, Brussels Airlines, Eurowings og Swiss) i dag over 10.000 piloter, hvor af de 4.000 flyver hos selve Lufthansa, heraf er syv procent kvinder. Til sammenligning er 80 procent af kabinepersonalet hos Lufthansa kvinder. Udover Lufthansa har kun tre andre flyselskaber i Europa over 100 kvinder som piloter, nemlig British Airways, easyJet og KLM.

Ambitionen er at få endnu flere kvinder som piloter – på Lufthansas flyskole, European Flight Academy, er 15 procent af eleverne i dag kvinder. Lufthansa stræber efter, at 18 procent af dets piloter er kvinder i 2021 – håbet er at komme op på mindst 24 procent kvinder som piloter.

På verdensplan er kun omkring fem procent af piloterne hos verdens ruteflyselskaber kvinder – der bliver dog stadig flere af dem.

Klik for stort format: Elke Hieber er en af foreløbig kun to Lufthansa-kaptajner på dobbeltdækkeren Airbus A380. Foto: Lufthansa.

I pressemeddelelse fra Lufthansa siger 53-årige Elke Hieber, der også begyndte hos flyselskabet i 1988 og som i dag er den ene af foreløbig kun to kvindelige kaptajner på selskabets dobbeltdækker, Airbus A380:

”At være pilot er et fantastiske arbejde perfekt job med spændende opgaver – men mange kvinder tænker ikke på at blive pilot.”

Gennem annoncekampagner prøver Lufthansa også at tiltrække unge kvinder som pilot-elever.

Første kvinde fik pilotlicens
Tilbage i marts 1910 skrev franske Raymonde de Laroche luftfartshistorie, da hun som første kvinde i verden fik pilotlicens fra Aéro-Club de France.

Relaterede artikler:

Langsom vækst for kvinder som piloter

Lufthansa Gruppen markerer international kvindedag

Dobbelt så mange passagerfly om 20 år