Kør selv-ferie ud i Europa har i årtier været blandt danskernes foretrukne ferieformer. Sådan er det også i år, viser ny undersøgelse fra FDM, der også advarer om masser af vejarbejde i Tyskland. (Pressefoto: FDM)

Mange holder ferie med bilen

Bilen er for mange en vigtig del af ferien, viser FDM-undersøgelse – større fleksibilitet er hovedårsag. Bilferie kræver dog tålmodighed i Tyskland med rekordmange vejarbejder i sommer.

Ferietrafik og tyske ”Staus,” bilkøer, skræmmer ikke mange danskerne. Otte ud af ti tager i disse uger en hel eller delvis bilferie, viser ny undersøgelse fra FDM (Forenede Danske Motorejere).

Blandt de adspurgte, der selv har planlagt deres sommerferie, svarer 60 procent, at de kører på ferie i egen bil til Europa eller i Danmark. Godt 25 procent flyver til feriedestinationen og her lejer en bil.

Undersøgelsen viser også, at kør selv-ferie er særligt populært blandt de 30-49-årige. Her kører 66 procent på ferie til udlandet eller i Danmark, mens godt 21 procent flyver og lejer bil på destinationen. Undersøgelsen er foretaget for FDM af Voxmeter i uge 25 blandt 1.029 danskere. Af dem havde 617 planlagt sommerferie.

”Kør selv-ferie har i over fem årtier været en af danskernes foretrukne ferieformer. Særligt for børnefamilier er det en oplagt ferieform; det er en nem måde at rejse med familiens mindste medlemmer, og den ekstra bagage, som eksempelvis barnevogn, der ofte følger med,” siger salgs- og indkøbschef i FDM Travel, Jesper Ewald.

I undersøgelsen svarer 44 procent, at fleksibiliteten undervejs og på feriestedet får dem til at tage bilen på ferie. Otte procent svarer, at økonomien er den primære årsag, mens det for 3,5 procent er hensynet til klimaet.

”Kør selv-ferie behøver ikke være lig med kø-kørsel på den tyske Autobahn. Bilen giver netop fleksibiliteten til at køre i sit eget tempo og tage et par stop undervejs og opleve steder, man normalt ellers ikke vil komme forbi,” siger Jesper Ewald.

Masser af vejarbejde i Tyskland
Men højsæson for vejarbejde og tæt ferietrafik venter på de europæiske motorveje.

Der er udsigt til længere rejsetid og Staugefahr, risiko for trafikkøer, på den tyske Autobahn, hvor sommerens ferietrafik igen i år falder sammen med højsæsonen for vejarbejder. Allerede på nuværende tidspunkt er der gang i 540 vejarbejder rundt om i Tyskland, viser tal fra FDM’s tyske søsterklub, ADAC. Det er 150 flere end samme tid sidste år.

”Skal man på kør selv-ferie i Europa, må man indstille sig på længere rejsetid og risiko for kødannelse. Især i Tyskland. Man kan dog køre om natten, hvis det er muligt, eller midt på ugen, ligesom man bør undgå de store byer som Hamborg og Berlin i myldretiden,” siger journalist på FDM’s medlemsmagasin Motor, Karsten Meyland Lemche, i pressemeddelelse fra FDM og tilføjer:

”Man bør løbende orientere sig om trafiksituationen. Det kan være via radio, GPS med trafikmeldinger eller brug af Google Maps, der selv foreslår alternative ruter, hvis trafikken sander til. FDM opdaterer også sommeren igennem sin køprognose hver uge.”

Læs mere om sommerens trafiksituation på FDM’s hjemmeside.

Relaterede artikler:

Biludlejer køreklar med gode råd til billigere billeje

Nye autostole advarer om glemte børn i bilen

Albatros Travel køreklar med busrejser