Instituttet for Fremtidsforskning har for Tysk Turist Information udarbejdet scenarier for turismen efter coronakrisen. Scenario D er det bedste: ”Turismen kommer vi hurtigt tilbage til tidligere tiders storhedstid.” Arkivfoto fra sydfranske Toulouse, Henrik Baumgarten.

Mange variationer for turismen efter coronakrisen

Instituttet for Fremtidsforskning ser flere muligheder for rejsebranchen efter coronakrisen. Her er også trends over, hvad der kan ske med turisterne og hvordan udviklingen kan forme sig.

Som en del af Nordic Networking Week, arrangeret i denne uge af Tysk Turist Information, var Instituttet for Fremtidsforskning inviteret til at give deres bud på turismens fremtid efter COVID-19.

Under Nordic Networking Week møder rejsebranchen i de nordiske lande den tyske turismesektor. I år er der grundet COVID-19 kun en lang række onlinemøder og webinarer.

”Rejsebranchen og turismesektoren er ramt som aldrig før. Det er som at befinde sig i en forfærdelig krigszone, underlagt stærke og ukontrollable kræfter. Vi må bede til og tro på, at virusset inddæmmes, og at der kommer en vaccine meget snart, så vi atter kan rejse ud,” siger Bo Schou Lauridsen, chef for Tysk Turist Information i Danmark, i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Opfindsomhed og nytænkning i vores branche vil være vigtigt. Nordic Networking Week har netop som mål at skabe grobund og mulighed for netværksarbejde med en masse kreativitet.”

Forskellige akser
Instituttet for Fremtidsforskning præsenterede i går, mandag, under Nordic Networking Week to forskellige akser over, hvad der kan ske med kunderne, og hvordan globaliseringen vil forme sig.

I den første er kontrol og sikkerhed det allervigtigste. Der er ingen eventyrlyst. Vi ”pupper” os, holder os til mindre sociale cirkler. Nye oplevelsesmuligheder fremelskes, og der er ingen tillid til fremmedartede destinationer og begivenheder med mange deltagere, hedder det fra Tysk Turist Information, der tilføjer:

”Vi sparer op og forbruger mindre. I den anden pol ser vi, at det fortsat er sjovt at rejse. Teknologien vil hjælpe til at sikre sikkerheden. Forbruget er tilbage fra tiden før COVID-19, og FOMO (Fear Of Missing Out) er i højsædet.”

Den anden akse, der handler om globalisering, har også to poler. I den ene ende er verden er tilbage ”på det gamle spor.” Den økonomiske situation er god og stabil. Vi deler ansvaret for at få verden tilbage på rette kurs, hedder det fra fremtidsforskerne, der tilføjer:

I den anden ende af spektret ser vi til gengæld, at verden fortsat er relativt nedlukket, og at der fortsat er mange lukkede grænser og visumrestriktioner. Der er steder, man kan besøge, og steder, der er no-go.

Ja til Tyskland, nej til Peru
Instituttet for Fremtidsforskning havde også til Nordic Networking Week identificeret fire fremtidsscenarier:

Scenario A for de fremtidige rejsemønstre blev præsenteret med overskriften ”Det velkendte og sikre”. I dette er verden så godt som tilbage ved normalen fra før COVID-19, men rejsende bliver hjemme, da mentale modeller omkring rejser har ændret sig, og viljen til at udforske er mindsket.

Fremtidens rejsemål skal være velkendte, og man ønsker at nære stor tillid til dem, før man beslutter sig. Sikkerhedsforanstaltninger er vigtigere end tidligere, hvilket gælder vurderinger, forsikringer og tryghed. Markeder tæt på Danmark trives, mens fjerntliggende lande ikke er på danskernes mentale landkort. Kortere smutture og get aways kommer i vælten. De rejsemål, der var voldsomt præget af COVID-19, er på en vis måde stigmatiseret, for eksempel Lombardiet og Ischgl.

Scenario B angiver, at verden opdeles i zoner. Åbne grænser vil blive færre. En grænse er nærmest et checkpoint, og rejsende føler sig ikke trygge og sikre, når de skal krydse disse. Begrænsninger på mængden af turister, som tillades på destinationer og ved seværdigheder, vil fortsætte.

De rejsendes største bekymring er fortsat, hvordan man kan opretholde social afstand. Fællesophold med familier og venner i hytter og sommerhuse på tætliggende destinationer kan blive populært. Haver med egne shelters har en stor fremtid. Alternativer til traditionel turisme blomstrer. Flere vil benytte private biler og cykler på rejsen, mens færre vil benytte offentlig transport, hedder det.

Hurtigt tilbage til tidligere storhedstid
Det tredje scenarie, scenario C, har overskriften, at 2021 bliver til 2019; altså at man vil forsøge at rejse som før.

Men internationale regler ophæves meget langsomt, og der vil fortsat være tydelige grænser og checkpoints. Forbrugere og rejsende er utålmodige, for de følte sig snydt i år 2020 og har nu også svært ved at rejse i 2021.

”Vi vil se lokale og regionale tilbud, for eksempel at nogle destinationer kun åbner for rejsende fra et mindre udvalg af lande eller regioner, skriver fremtidsforskerne blandt andet.

I det sidste, og for turismen mest positive scenarie, scenario D, skriver fremtidsforskerne:

”Hér kommer vi hurtigt tilbage til tidligere tiders storhedstid. Pandemien flytter sig hurtigt ud af den globale agenda, og verden vil opleve et tjept opsving. Sikkerhed prioriteres højt, men er ikke noget, der bekymrer den rejsende.”

Relaterede artikler:

Tyskland gør rejsemesser virtuelle

PR-bureau åbner analysefirma for rejsebranchen

Fremtidsforsker: Her er scenarierne efter krisen