Slottsholmen. (Foto: Slottsholmen | Facebook.com | PR)

Millioninvestering skal trække gæster til ABBA-hotel

Det er svært at tiltrække turister til ABBA-stjernen Bjørn Ulvaeus’ hotel i fødebyen Västervik uden for højsæsonen, og derfor har han nu finansieret restaureringen af en historisk bygning i byen.

Byen Västervik ligger naturskønt i den svenske skærgård, har lidt 21.000 indbyggere og er særligt kendt for en række træhuse fra 1600-tallet samt, at byen er fødested for komponisten Bjørn Ulvaeus, der er kendt verden over som et af de fire medlemmer i ABBA.

I dag er han fortsat beskæftiget som både musiker og entertainer, men han er ligeledes iværksætter, hvilket blandt andet har sat spor i det centrale Västervik, da den kendte musiker har valgt en placering her til at bygge et hotel. Det er ikke ukendt terræn for ham, da et selskab, der har ABBA-stjernen i ejerkredsen, også har overtaget Scandic-hotellet Hasselbacken på øen Djurgården.

Selve området kaldes Slottsholmen, fordi det huser ruinen af Stegeholm Slot, og det navn har hotellet båret videre således, at det kaldes Slottsholmen on Water, da det både omfatter en bygning på land, men også en række hotelværelser, der er opført på en stor tømmerflåde.

Råder over 100 senge
På landjorden har Bjørn Ulvaeus opført en bygning, hvor der er en restaurant i stueetagen, der har plads til 100 spisende gæster. I tillæg hertil er der konference- og mødefaciliteter, da erhvervsturister er et af de gæstesegmenter, som man forsøger at tiltrække.

På førstesalen er der ni suiter til udlejning og dernæst følger 38 ejerlejligheder. Salget af disse har medvirket til at finansiere det samlede byggeri. Øverst ligger den største suite, der kan lejes, og den er opkaldt efter ABBAs verdenshit Mamma Mia.

I vandet ud for hovedbygningen ligger en meget stor tømmerflåde, hvor der ovenpå er opført et træbyggeri. Her er der 33 hotelværelser. Disse sammen med de i alt ti suiter betyder, at hotellet i Västervik har en samlet kapacitet på 100 senge. Det skriver Travel News.

Skal drives videre af familien
I dag er det Bjørn Ulvaeus’ datter Anna og hendes mand Carl, der varetager den daglige drift og har ansvaret for omkring de 60 ansatte, der arbejder på hotellet. Det er en god forretning om sommeren, men det har været udfordrende at tiltrække turister uden for højsæsonen.

Det har ført til, at man for nyligt har færdiggjort restaureringen af det såkaldte Warmbadhus, der blot ligger et stenkast fra hotellet. Det blev opført i 1910 som et sted, hvor de af byens indbygger, der ikke havde bad derhjemme, kunne vaske sig i en enten et koldt eller opvarmet bassin.

Den praksis fortsatte indtil 1975, hvor badet lukkede og byens turistkontor sidenhen flyttede ind. De seneste ti år har bygningen dog ligget ubrugt hen, indtil Bjørn Ulvaeus tilbød at finansiere restaureringen af den kommunalt ejede bygning således, at den kan fungere som et trækplaster, der kan medvirke til, at Västervik også vil tiltrække turister på andre tidspunkter af året end om sommeren.

Det anslås, at den samlede udgift til restaureringen har været mindst 50 millioner svenske kroner (33,2 millioner danske kroner). Adspurgt ligger Ulvaeus ikke skjul på, at Slottsholmen ikke kan løbe rundt endnu, men han opfatter det i højere grad som et langsigtet projekt, der skal drives af fremtidige generationer af familien.

”Det er meningen, at dette skal blive i familien. Jeg har aldrig rigtigt været af den holdning, at dette sted er ét, der hurtigt skal give et stort afkast, så jeg får min investering igen med det samme. Det er en forretning, og på sigt skal det give overskud. Når vi har alle dele på plads og Slottsholmen-varemærket er klar, er jeg overbevist om, at det bliver godt.”


Relaterede artikler:

Sverige tiltrækker stadig flere udenlandske turister

ABBA-stjerne køber Scandic-hotel

ABBA-medlem åbner minihotel