Nordlys trækker turister nordpå

Naturfænomener er så fascinerende, at det i stigende grad får turister fra hele verden til at strømme til Norden med håb om et glimt af aurora borealis – som nordlys egentlig hedder.

Aurora borealis forekommer dagligt i Nordskandinavien, Island og Grønland, Alaska, det nordlige Canada og på Sibiriens nordkyst – især i timerne omkring midnat, skriver politiken.dk.

I Norge begyndte man at markedsføre nordlys i 2006. Siden da er antallet af turister i Nordnorge steget betydeligt. I 2006 talte turistorganisationen Innovasjon Norge 48.550 overnattende gæster, i 2016 var tallet 231.900.

Samme vækst oplever man i Nordsverige, i Lapland, hvor Abisko Fjällstation, der i 2015 blev kåret som verdens bedste sted for nordlysoplevelser af Lonely Planet, er det centrale sted for nordlysturisme. Her er lederen Helena Runeberg forbløffet over så hurtigt, udviklingen er gået: ”For år tilbage havde vi lukket mellem september og februar, men nu er det den mest indbringende periode hos os. Vi er fuldt booket i vintermånederne”.

Overnatningsantallet i svensk Lapland er siden 2010 steget med 28% til 3,5 millioner i 2015.

I finsk Lapland fortæller marketingchef på Finlands skisportsstedet Levi, Kristiina Kukkohovi, at de firmaer, der sælger nordlysoplevelser melder om stigninger på 15-20% i antal gæster de seneste år.

”Vores turoperatører fortæller, at de nu tilbyder kurser i, hvordan man tager billeder af nordlys. Og firmaer starter op alene for at tilbyde den mulighed”.

Også i Island trækker og nordlys som attraktion. Landet har haft en stigning i antal turister siden 2010, hvor godt 500.000 besøgte landet til 1,3 millioner i 2015. En rapport fra Islands Turistråd viser, at 20% af de besøgende kommer for at se nordlys.