Zeabuz bliver en ny verden af vandtransport i norske byområder. De slanke, selvsejlende og klimavenlige minifærger kan sejle passagerer rundt i vandområder.  Zeabuz forventes at få debut i Trondheim og andre norske kystbyer næste år. PR-foto: NTNU, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet.

Norge på vej med mange nye turistattraktioner

Når der igen kan rejses til Norge, er det lange naboland parat med nye museer, attraktioner, batteridrevne færger, smukke vejstrækninger, et nyt planetarium og unikt luksushotel i Oslo.

I år og næste år åbnes en række nye attraktioner i det norske. VisitNorway, det norske turistråd, har samlet et overblik over nogle af disse.

Den verdensberømte norske maler Edvard Munch, der døde tilbage i 1944, hædres med et nyt Munch Museum i det centrale Oslo. Det bliver et af verdens største museer med fokus på én kunstner og vil blandt andet have Munchs nok mest berømte maleri, Skriget, som han malede i flere versioner. Museet, der åbner til sommer, er placeret ved siden af det grønne område ”Opera-stranden” med blandt andet en flydende bade- og dykkeplatform.

Også på museumssiden åbner næste år endnu to norske museer. Kunstsilo, et nyt nordisk, modernistisk kunstmuseum, slår dørene op i havnen i Kristiansand på Sørlandet med ambitionen om, at blive et af Nordens førende kunstmuseer.

Også næste år åbner Nordens største kunstmuseum, det nye National Museum i Oslo, med ældre og nyere kunst.

Natursmukke rastepladser
Ligesom Danmark har Margueritruten med smukke vejstrækninger, så har Norge også sine ”Norwegian Scenic Routes” med 18 særlige natursmukke vejstrækninger.

I den forbindelse kommer der blandt andet til april et nyt rastepladsområde i Høllesli i Ryfylke-regionen samt til september en særlig natursmuk rasteplads med et særligt toilet ved Oscarshaug tæt på Sognefjellet.

Harestua-observatoriet, der regnes som Nordeuropas største astronomiske facilitet, og som er et videncenter for astronomi og videnskab, skal udvides. Observatoriet en times kørsel nord for Oslo, udbygges med et 1.500 kvadratmeter stort planetarium, der åbner i slutningen af i år eller starten af næste år, oplyses det.

Minifærger, der selv sejler
Zeabuz bliver en ny verden af vandtransport i byområder. De slanke, selvsejlende og klimavenlige minifærger kan sejle passagerer rundt i vandområder. De er udstyret med kameraer, der opdager objekter i vandet, mens et navigationssystem overvåger skibets fart og position.

Konceptet er udviklet af det norske teknologiske universitet (NTNU) i Trondheim. Zeabuz forventer at få debut i Trondheim og andre norske kystbyer næste år.

Allerede fra april i år begynder Havila Voyages at sejle med de to første af fire planlagte meget miljøvenlige batteridrevne skibe langs den norske kyst mellem Bergen i syd og nordnorske Kirkenes. Der bliver stop i de samme 34 havne, som også Hurtigruten besøger. Havila-skibene, der har plads til 640 passagerer i 179 kahytter, herunder en præsidentsuite, sejler på batterikraft, men kan også bruge naturgas.

Europas længste hængebro
Via Ferrata Haldenkanalen syd for Oslo i retning mod den svenske grænse bliver Europas længste hængebro, 15 meter over Haldenkanalen, og kommer i forbindelse med klatrestier og en 250 meter lang svævebane i forbindelse med Haldenkanalen, der forventes at åbne til april i år.

Til foråret 2022 forventes åbningen af Norges nyeste luksushotel, Sommerro House i Oslo. Der bliver restauranter, barer, egen biograf, svømmebassin og sauna på taget samt 246 værelser plus en tilhørende kæmpevilla med 15 værelser og suiter. Bag projektet står hotelkongen Petter Stordalen, hvis luksushotel kommer i samme kategori som The Thief og Amerikalinjen, der i dag er blandt Oslos fineste hoteller.

Det norske turistråd, VisitNorway/Innovasjon Norge, har ikke mere kontor i Danmark. Turistrådet lukkede i april sidste år med kort varsel sit danske markedskontor i København.

Relaterede artikler:

”Genstartsplanen skal være klar til genåbningerne”

Forbruger Europa advarer om rejsebookingsider

”Turistkontorer får stor rolle efter corona-krisen”

Turistråd i shitstorm efter falsk nyhed