Norwegian igen i retten med ansatte

LUFTFART: Landsretten i Norge skal fra i dag behandle uenighed mellem fagforeninger og Norwegian om, hvem flyselskabets medarbejdere er ansat af: Moderselskabet eller de datterselskaber, de er blevet overflyttet til.

Retsforhandlingerne begynder i dag i Borgarting lagmannsrett. Da problematikken sidste år blev behandlet i en lavere retsinstans, Asker og Bærum tingrett, fik de ansatte piloter og kabineansatte bag søgsmålet medhold i, at de var ansat af selve Norwegians moderselskab, Norwegian Air Shuttle (NAS). Såvel Norwegian som medarbejderne bag søgsmålet ankede kendelsen fra tingsretten.

Fastholdes den kendelse i den nye retssag, skriver hjemmesiden e24.no, har de ansatte krav på at indgå overenskomst direkte med NAS og ikke med et af Norwegians datterselskaber. Hvis parterne ikke bliver enige, har medarbejdere strejkeret overfor NAS.

De ansatte, der er involveret i retssagen, er modstandere af, at NAS lejer personale fra sine egne datterselskaber.

Den norske tingsret sagde i sin kendelse sidste år, at indleje af piloter og kabineansatte fra NAS’ datterselskaber, henholdsvis Pilot Services Norway og Cabin Services Norway, var ulovlig efter den norske arbejdsmiljølov, og at det ikke var urimeligt, at medarbejderne bag søgsmålet, syv piloter og syv kabineansatte, anså sig som fastansatte hos Norwegian Air Shuttle.

Piloterne var, skriver e24.no, ansat i Norwegian Air Shuttle, men blev senere overført til datterselskaberne Norwegian Air Norway og senere i 2015 til Pilot Services Norway. De kabineansatte blev i 2014 overført fra NAS til Cabin Services Norway. Datterselskaberne blev af tingsretten betragtet som rene bemandingsselskaber.

Ændringer nødvendige for vækst
Norwegian mener, at ændringerne i bemandingsreglerne er nødvendige for, at koncernen kan tilpasse sig sin kraftige vækst, for at sikre nye trafikrettigheder og styrke konkurrenceevnen.

Hverken Norwegian eller fagforeningen Parat har kommentarer forud for de kommende retsmøder, der begynder i dag.

Da kendelsen fra tingsretten kom sidste år sagde Parats formand, Hans-Erik Skjæggerud: ”Vi er selvfølgelig glade for en afklaring på det, som var en stor del af pilotkonflikten (hos Norwegian, red) i 2015, men det er lige så vigtigt at få en dom for, at man ikke kan organisere sig væk fra arbejdsgiveransvar.”

Relaterede artikler:

Ryanair-chef tror ikke Norwegian overlever

Norwegian runder 750.000 rejsende i Billund

Ny hård kritik af Norwegian