Nu kokser det helt i Venedig

”Fritag Venedig og forsvar os fra daglig voldtægt af krydstogtskibe og turister;” lød det fra 4.000 demonstranter, som i weekenden gik protestmarch i kanalbyen.

Det er lige før, der kan udbryde borgerkrig i en af Europas skønneste byer, Venedig. En ud af hver femte venetianer er beskæftiget med turisme. Byens forretningsliv og restauranter er dybt afhængig af omsætningen fra 30 millioner besøgende om året. Og så er der alle dem, der efterhånden hader turisme.

Fra protestmarch med skilte lød det ” Vi ejer vores by. Venedig er ikke en forlystelsespark.” For at komme oprøret lidt i møde gik byens borgmester Luigi Biagnaro og politiet med til at bygge en slags checkpoint ved banegården og busstationen for at skille turister og beboere ad. De lokale kunne gå igennem som i en Fast Track på deres Unica-kort

Kontrollerne blev dog senere pillet ned igen. En af de oprørske ledere sagde: ”Vi har ikke brug for kontrolpunkter. Vi har brug for en effektiv boligpolitik som reserverer boliger og fast ejendom til byens egne borgere. Her henvises blandt andet til Airbnb, som helt uden kontrol udlejer boliger til turister til skyhøje priser.

Når det går hårdest til, har Venedig 60.000 besøgende om dagen, mens der bor 55.000 indbyggere langs kanalerne og i byens centrum.

Krydstogtskibene fik også deres bekomst. Det har de fået hver sommer nu på tredje år. Der er også dikteret en maksimal størrelse på skibene, når de skal igennem Canal Grande og sammenhængende kanaler, hvor de beskyldes for at skade miljø- og skabe ekstraordinært  højvande.

14.000 krydstogtpassagerer
I weekenden lå der syv skibe med i alt 14.000 passagerer i den store krydstogthavn. Det er imidlertid ikke store skibe i den forstand. Den øvre grænse for skibenes vægt og antal passagerer på kanalerne er blevet overholdt.

De mellemstore, som Norwegian Getaway i Københavns Havn har helt op til 4.900 passagerer, men de endnu større i Barcelona og i Miami kan tage op til 6.500 passagerer. De er for længst forvist fra Venedig.

Antiturismen breder sig i Europa med Venezia som den førende. På Mallorca har protestgrupper forleden erklæret af de vil fortsætte med kampagner sommeren igennem.

 

Relaterede artikler:

Venedig vil atter forbyde store krydstogtskibe

FN ønsker forbud mod krydstogtskibe i Venedig

Krydstogtforbud i Venedig ophævet