Venedig vil atter forbyde store krydstogtskibe

CRUISE: Store krydstogtskibe skal permanent forbydes adgang til byens centrum, lyder nye regler, der skal træde i kraft indenfor de kommende fire år.

Krydstogtskibe på over 100.000 bruttoregistertons skal, hvis de nye planer gennemføres, gå til kaj i Venedigs industrihavn, Marghera, der ligger lidt over 10 kilometer fra den berømte Canal Grande.

Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro, siger, at planen, der er udarbejdet af en italiensk regeringskomite, både tager hensyn byens indbyggere, turismeindustrien og miljøgrupper, der er bekymret for, at de store krydstogtskibe skader Venedigs kanaler og lagunen.

”Vi vil gøre det klart for UNESCO (FN-organisationen for bl.a. kultur og Verdensarv, red) og resten af verden, at vi nu har en løsning. Der er taget hensyn til alle de arbejdspladser, som blandt andet krydstogtbranchen skaber i Venedig, og som vi bestemt ikke kan undvære. Nu skal vi i gang med at få aftalerne på plads med krydstogtrederierne,” siger borgmesteren.

I den mellemliggende periode indtil de nye regler træder i kraft skal Venedig blandt andet klargøre sin industrihavns faciliteter, så de kan tage imod de store krydstogtskibe.

Før begrænsninger for krydstogtskibe
I 2013 kom der forbud mod at skibe på over 96.000 bruttoregistertons kunne komme ind i en af Venedigs hovedkanaler, Giudecca, ligesom antallet af mindre krydstogtskibe blev reduceret til fem om dagen. Men den regel blev omstødt to år senere.

Venedig har cirka 300 årlige anløb af krydstogtskibe, men de er med til at skade byen, der er på FN’s Verdensarvsliste. UNESCO har tidligere opfordret Venedig til at begrænse krydstogtanløbene – og har overvejelser om, at placere byen på sin liste over verdens truede kulturarv.

Relaterede artikler:

Nyt krydstogtskib får magisk tæppe

31 danskere til verdens største krydstogtmesse i USA

Flere krydstogtskibe på vej