Ny film bliver ikke vist ombord på fly

“Flight” med Denzel Washington i hovedrollen får amerikansk premiere i weekenden – men filmen, der viser en nødlanding, bliver ikke vist ombord på fly. Det samme gælder film med bl.a. flystyrt.

Filmen starter med, at en flykaptajn, spillet af Denzel Washington, vågner på hotelværelse med en stewardesse efter en hektisk nat, der bl.a. har budt på alkohol og for lidt søvn. Han skal samme dag flyve et fly til Atlanta, men overlader flyvningen til sin styrmand.

En fejl ved flyet betyder, at det må nødlande – først hyldes kaptajnen for landingen, men så bryder balladen ud, da det opdages, at han havde alkohol i blodet.

“Jeg skrev manuskriptet med to af mine største mareridt i baghovedet, at dø af druk eller omkomme ved et flystyrt,” siger filmens manuskriptforfatter John Gatins til CNN.

Og filmens instruktør, Robert Zemeckis, tilføjer: ”Jeg er ikke bange for at flyve; jeg har læst statistikkerne og ved, at flyvning er den mest sikre transportform – meget sikrere end at køre bil”

Selv siger stjernen Denzel Washington, ”at bekymre sig om at styrte med et fly hjælper ingenting, så det bekymrer jeg mig ikke om.”

CNN bringer en liste over film, hvor katastrofer med fly gør, at de ikke blev vist ombord på fly.

Disse film tæller bl.a. “Airport” fra 1970 med bl.a. Dean Martin og Burt Lancaster om et fly i en snestorm og med en selvmordskandidat ombord. Filmen blev bl.a. nomineret til Bedste Film det år ved Oscar-uddelingen.

Der kom tre efterfølgere til Airport-filmen, “Airport 1975,” “Airport ’77” og “Airport ’79” – alle med dramatik omkring flyvninger.

Der var filmen “United 93” fra 2006, hvor passagerer nedkæmpede et af de fire kaprede fly 11. september 2001; flyet skulle muligvis været styret ind i Det hvide Hus, men endte med at styrte ned ved den lille by Shanksville i Pennsylvania.

Filmen “Cast Away” fra år 2000 med Tom Hanks som eneste overlevende efter et flystyrt med et fragtfly i Stillehavet, hvor han tilbringer mange år på en øde ø.

Filmen “Alive” kom i 1993 og fortæller historien fra det virkelige liv, hvordan overlevede fra et flyhavari i Andesbjergene må spise nogle af deres døde medpassagerer, mens de venter på at blive reddet.

Også “Die Hard 2” fra 1990 blev aldrig vist ombord på fly – det er i denne film, at Bruce Willis kæmper mod terrorister i Dulles-lufthavnen ved Washington, hvor de får et fly til at styrte.

Heller ikke Tom Hanks-filmen “The Terminal” fra 2004 kom med som underholdning hos flyselskaberne. I denne film er han endt i et dilemma, hvor han ikke kan komme ud af en amerikansk lufthavn og heller ikke kan komme med fly tilbage til sit hjemland.