Problemerne i store dele af dansk turisme er større end de behøver at være, blandt andet som følge af seksdagesreglen, som Danmark er ene om at have i Europa. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Ny kritik af seksdagesreglen og regering på ferie

”Regeringen sjofler turismen,” skriver tidligere folketingsmedlem Christina Egelund i blogindlæg i Jyllands-Posten. Her kommer seksdagesreglen og ministrenes ferie under kærlig behandling.

”Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn.”

Det skriver tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance, Christina Egelund, i et blogindlæg i Jyllands-Posten.

Hun skriver blandt andet: ”Turismen har traditionelt fået en stedmoderlig behandling politisk. Er blevet taget for givet – formentlig fordi den som den eneste branche ikke kan true med at outsource eller flytte helt. Turismen er stedbunden. Både i København og til de egne af landet, hvorfra så mange andre arbejdspladser er forsvundet til billigere produktionslande. Mens branche efter branche har søgt billigere græsmarker end de danske, er turismen her stadig. Det kan man ikke være bekendt at misbruge. Alligevel er det det, der sker.”

Tre konkrete nedslag:
Christina Egelund kommer med tre forslag til at hjælpe dansk turisme:

”For det første: 6-dages reglen for udenlandske turisters ophold i Danmark er både fagligt ubegrundet og stærk skadelig for især hotellerne, hvis gennemsnitlige opholdsperiode er på 2,2 nætter. Spørger man ministeren lyder svaret, at han såmænd holder ferie. Tak spids.

For det andet: Indførslen af ”halv pris” på indgangsbilletter hist og her er stærkt konkurrenceforvridende. Virksomhederne i oplevelsesindustrien konkurrerer med hinanden om turisternes tid og valg af ferieoplevelser, og her rammer de politiske tilskud til billetter pilskævt.

For eksempel betaler staten halvdelen af entréen til Knuthenborg Safaripark, men ikke til Jesperhus Blomsterpark. Halvdelen af billetten til Den Blå Planet, men ikke til Fårup Sommerland. Man skal ikke have en ph.d i virksomhedsøkonomi for at forstå, at det stiller især forlystelsesparkerne urimeligt svært.

For det tredje: Konkurrenceevnen har det unødigt svært. Turismen er et eksport erhverv, der årligt hiver milliarder af kroner af udenlandsk valuta ind i landet, men i modsætning til andre eksporterende brancher er turisme belagt med moms, fordi handlen foregår indenfor landets grænser. Dermed er den høje danske moms en besværlig dansepartner for de danske turismevirksomheder, når de skal forsøge at kapre internationale kunder.”

Christina Egelund slutter med disse ord: ”Det blev et halvsurt blogindlæg. Med rette. For regeringen sjofler et erhverv i knæ.”

Relaterede artikler:

Vrede over ministre på ferie mens hotelbranchen kæmper

Hotelbranchen ved ikke om den er købt eller solgt

Regeringens restriktioner koster turismen milliarder