Ny udviklingsplan skal for første gang i en dansk sammenhæng fokusere på muligheder og tendenser til at skabe en øget balance mellem naturbeskyttelse og outdoor-turisme.
Turister efterspørger i stigende grad outdoor-oplevelser i danske naturområder. Udviklingen mærkes blandt andet i Nationalpark Mols Bjerge, der samtidig oplever udfordringer med den stigende efterspørgsel.
Nationalparken på Djursland har de seneste år set en markant vækst i antallet af turister i det unikke istidslandskab. Områdets succes afføder dog behov for at være på forkant med de mange gæster og undgå for stort pres på naturen – og samtidig sikre autentiske oplevelser i fremtiden.
Det skriver Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse.
Problemstillingen har dannet grundlag for en ny strategisk-fysisk udviklingsplan under navnet ”Længe Leve Bjergene.” Den er udarbejdet af Dansk-Kyst og Naturturisme i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge, Syddjurs Kommune og lokale partnere.
Initiativet, der er det første af sin slags i Danmark, kommer til at danne grundlaget for, hvordan aktører kan arbejde med at lade beskyttelse af naturen gå hånd-i-hånd med benyttelse til friluftsliv og outdoor-aktiviteter i fremtiden, oplyses det.
Skal sikre naturens bevarelse
Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme, siger i pressemeddelelse: ”Interessen for at være aktiv i Danmarks mange naturområder har mange positive effekter, men hvis vores tilstedeværelse og brug af naturen ikke kun skal sætte den under pres, men også skal være med til at sikre dens bevarelse, kræver det strategisk, tværgående og langsigtet planlægning.
Med lancering af planen tager vi nu det første vigtige skridt, hvor vi vil skabe rammerne for en bæredygtig turisme i vores mange attraktive naturområder. Vi ser frem til, at planen kan føre til nye udviklingsprojekter i både Nationalpark Mols Bjerge og andre destinationer i Danmark,” siger han.
Dansk Kyst- og Naturturisme har i forlængelse af lanceringen udgivet metodehåndbogen ”Længe leve landskabet – en metodehåndbog for strategisk-fysiske udviklingsplaner i natur- og outdoor-områder”, hvor andre kan blive inspireret til at udvikle rammerne for outdoor-aktiviteter ud fra strategisk-fysiske principper, og nye udviklingsplaner er allerede i støbeskeen.
Dansk Kyst- og Naturturisme har desuden netop lanceret en ny handlingsplan, der skal indfri kyst- og naturturismens potentiale som væksterhverv i Danmark gennem en række strategiske målsætninger og yderligere planer for blandet andet ansvarlig benyttelse af naturen i turismesammenhænge.
Relaterede artikler:
Billigere broafgift skal lokke turister over Storebælt
Danmark får 10 nye naturnationalparker