Nye regler for drone-flyvning

LUFTFART: Trafikstyrelsen og Naviair lancerer ny hjemmeside, droneregler.dk, der viser, hvor det ikke er tilladt at flyve med droner. ”Vi frygter, at drone får et fly til at styrte,” siger droneindustriens interesseorganisation i Danmark.

”Vi frygter, at en drone en dag vil forårsage et flystyrt.” Det sagde Michael Larsen, leder af droneindustriens interesseorganisation i Danmark, UAS (Unmanned Aircraft System), sidste år til standby.dk

Nærmest hver uge kommer rapporter om, at droner har været i nærkontakt med fly i lufthavne.

Anvendelsen af droner er i stadig kraftig vækst i Danmark, og af samme årsag vedtog Folketinget i 2016 ændringer af luftfartsloven for at indføre regler for flyvning med droner.

En af de største udfordringer er at sikre, at droner kun flyver, hvor de må flyve.

Trafikstyrelsen har nu forenklet information til droneførerne om luftrumsrestriktioner for droner. De forbudte områder er angivet på et digitalt kort, der også indeholder en zoom-funktion, så det er muligt at komme helt tæt på ens egen placering.

Droneweb giver droneførerne mulighed for at tjekke informationerne i realtid, umiddelbart inden man skal flyve med sin drone. Droneweb er netop sat i drift i en prøveversion.

På kortet er de grønne områder naturfølsomme områder, de blå er sikringsmæssigt kritiske områder og de røde områder er offentligt godkendte flyvepladser.

Maksimal tilladt flyvehøjde er 100 meter og droneføreren skal hele tiden kunne se dronen. Afstand til offentlige flyvepladser skal være mindst fem km og ved militære flyvestationer mindst otte km.