Et af Grækenlands populære rejsemål er Lesbos; foto: Spies.

Nyt rekordår med turister i Grækenland

Trods problemer ser det ud til, at antallet i år kommer op på 33 millioner turister. Den voldsomme nedgang i turismen til Tyrkiet og hotelskatter i Spanien har hjulpet godt til.

Det kan godt være, at Grækenland som nation har været langt ude, men turismen i landet har det med at overleve selv de værste kriser. Nok har græsk økonomi været på fallittens rand og blev reddet af EU, nok har der på græske øer en periode været flere flygtninge end turister, og nok har man sat passagerskatten op for at få råd til at forbedre mange lufthavne, men turisterne er bare kommet hele tiden og har levet med forholdene.

Det fremgik af den græske turistminister Elena Kountouras tale på rejsemessen WTM i London i den forløbne uge. Hun glædede sig over, at turisttallet til Grækenland i år ser ud til at lande på 33 millioner mod 30,2 millioner sidste år.

Det er også store beløb, der er tale om, når turismen forventeligt skal stå for en fjerdedel af landets indtægter, hvis de kommende budgetter skal holde.

”Det ser ud til at blive fjerde år med fremgang for turismen på trods af vore andre problemer,” sagde ministeren og spåede, at turisme-omsætningen her i 2018 vil ende på cirka 16,7 milliarder dollars. ”Og alt tyder på, at det fortsætter i 2019,” tilføjede hun.

Hun understregede, at de 33 millioner ankomster inkluderede krydstogtgæster uden dog at komme nærmere ind på, hvor mange, der kommer til Grækenland ad vandvejen.

Flere timer i kø
Også i Grækenland har der været debat om, at skibene og deres gæster fylder for meget. Ikke mindst på Santorini, hvor køen for at komme op i byen fra bugten med krydstogtskibe kan vare flere timer. Uden at de lokale turistmyndigheder har været i stand til at finde en løsning

På Rhodos ligger de fleste af krydstogtskibene ind i havnen ved Dem gamle By, mere idyllisk kan det næsten ikke blive, og passagererne myldrer op i de gamle gader og stræder.

”Men de køber ikke noget, allerhøjst noget vand, og så vil de gerne låne butikker og restauranters toiletter. Når de skal spise, søger de tilbage til skibene, for de har jo betalt for måltiderne.” Den høres fra mange andre krydstogtsbyer rundt om i Europa. Såmænd også i Danmark.

Græske plusser fra Tyrkiet
”Der er ingen tvivl om, at Grækenland lukrerer på den voldsomme nedgang i turismen til Tyrkiet efter det mislykkede kupforsøg mod præsident Erdogan,” siger kommunikationschef Torben Andersen fra Spies til STANDBY.dk og tilføjer:

”Samtidig er der indført hotelskatter i Spanien for eksempel i Barcelona og på De baleariske Øer (blandt andet Mallorca, red). Det har fået mange danskere til at vælge Grækenland, der har nået økonomisk ro efter en gevaldig nedtur. Skal man se på andre store plusser i Grækenland er der lav kriminalitet, man føler sig tryg – og så elsker danskerne græsk mad.”

Relaterede artikler:

Atter flyvninger mellem Makedonien og Grækenland

Spies tilbage til Albanien

Grækenland ser stor vækst i flypassagerer