Den nye rute mellem Makedonien og Grækenland betjenes af græske Olympic Air med fly af typen Bombardier Dash 8-Q400. Foto: Aegean Airlines.

Atter flyvninger mellem Makedonien og Grækenland

Efter næsten 12 års strid mellem Makedonien og Grækenland om navnet på Makedonien, er parterne nået til enighed – og der er atter flyvninger mellem de to lande.

Der er igen flyvninger mellem nabolandene Makedonien og Grækenland – ruten mellem de to landes hovedstæder, Skopje og Athen, er netop lettet med to afgange om ugen, tirsdage og torsdage.

Ruten flyves af græske Olympic Air, et datterselskab til det græske Star Alliance-medlem Aegean Airlines. Det sker med fly af typen Bombardier Dash 8-Q400, der hos Olympic Air har plads til 78 passagerer.

Med undtagelse af formentlig en rute mellem den britiske besiddelse Gibraltar i det sydligste Spanien og selve Spanien samt flyvninger til det tyrkisk-besatte nordlige Cypern fra andet end selve Tyrkiet, er der næppe nogen flyruter i Europa, der ikke betjenes af politiske årsager.

Men det har i næsten 12 år været tilfældet for flyvninger mellem Grækenland og Makedonien.

Grækerne har ikke ville acceptere navnet Makedonien, da grækerne mener Makedonien er en del af Grækenland – en provins i det nordlige Grækenland hedder netop Makedonien. Løsningen er nu blevet at officielt kalde landet Nord-Makedonien. Tidligere har landet været kendt under forkortelsen FYROM, Former Yugoslav Republic of Marcedonia. Makedonien var et af landene der udgjorde det daværende Jugoslavien.

Provokerede med navneændring på lufthavn
I over 30 år efter, efter Jugoslavien brød sammen, var der strid mellem Makedonien og Grækenland om navnet på Makedonien. Men nu prøver grækerne og makedonerne atter at få en dialog i gang så forholdene kan blive normaliseret.

Der var en direkte flyrute mellem Skopje og Athen fra 2003 til 2007, men den blev droppet efter Makedoniens tidligere konservative regering omdøbte lufthavnen i Skopje efter den antikke makedonske krigerkonge Alexander den Store, hvilket gjorde grækerne vrede.

I stedet omdøbte Makedoniens nuværende mere liberale regering tidligere i år som en goodwill-handling overfor Grækenland lufthavnen til blot at hedde Skopje International Airport.

Relaterede artikler:

500 millioner lavprissæder i Europa

Spies tilbage til Albanien

Kendt luftfartsprofil lander nyt job