Krydstogtskib fra Norwegian Cruise Line ved Santorini. (Foto: Norwegian Cruise Line | PR)

Overvejer begrænsninger på populære ferieøer

I kølvandet på COVID-19-pandemien er der kommet så godt gang i krydstogtturismen i Grækenland, at flere øer har svært ved at følge med. Derfor overvejer regeringen nu at gribe ind. 

Turismen tegner sig for godt en fjerdedel af Grækelands økonomi, men trods de store summer, som stammer fra rejsende fra nær og fjern, er en række af landets populære destinationer såsom Santorini, Mykonos og Rhodos til en vis grad ved at blive kvalt i deres egen succes.

I øjeblikket har de nemlig svært ved at håndtere efterspørgslen, der er steget efter, at COVID-19-pandemiens rejserestriktioner blev lempet, og det atter blev muligt at rejse som tidligere. Det gælder blandt andet for antallet af krydstogtskibe, der gør anløb i det sydeuropæiske land.

Lider under succesen
5.230 krydstogtskib gik i havn i Grækenland i løbet af 2023, og disse havde samlet set flere end syv millioner passagerer ombord. Det er en stigning på 9,4 procent i antallet af ankomster sammenlignet med året før, mens passagertallet er blevet øget med 51,2 procent.

Sidste år anløb 800 krydstogtskibe med 1,3 millioner gæster til ferieøen Santorini, der har omkring 15.500 indbyggere, mens 749 skibe slog vejen forbi Mykonos, oplyses det.

Tallene repræsenterer en stigning på henholdsvis 17 procent og 23 procent i denne type turisme på blot et år, og vækstrater i den størrelsesorden er ikke uden konsekvenser. Det fortæller Kyriakos Mitsotakis, der er Grækenlands premierminister, til Bloomberg.

”Santorini er den mest udsatte, og dernæst følger Mykonos, og mens mange græske øer føler sig presset under vægten af deres egen succes, er det disse to, der helt tydeligt lider.”

Kan komme i udbud
Ifølge Mitsotakis, der også er leder af partiet Nyt Demokrati, er der flere afledte udfordringer ved øernes store popularitet blandt krydstogtrederierne. Ankomsterne af de mange turister ender nemlig også med at gå ud over det produkt, som de præsenteres for ved landgangen.

”Der er folk, som bruger mange penge på at besøge Santorini, og de ønsker ikke, at øen skal være helt sort af mennesker. Derudover kan øen ikke følge med udgifterne.”

Premierministeren slår desuden fast, at han regner med, at man fra 2025 vil indføre en form for begrænsninger på krydstogtturismen.

Det kan eksempelvis handle om, at der indføres restriktioner på antallet af øer, der kan gøres anløb på. I tillæg hertil overvejer politikerne også, at retten til at gå i havn med et krydstogtskib på øerne muligvis skal sendes i udbud således, at interesserede rederier skal byde på den.


Relaterede artikler:

Græske øer har flest turister i forhold til indbyggertal

Stadig flere turistmål frabeder sig krydstogtskibe

Amsterdam vil forbyde krydstogtskibe i centrum