Senvejr i Rom (Foto: Wiki.Smile=

Påskeharen må gerne hoppe væk fra marts

Hverken bureauer med udlandet på programmet eller hjemlige aktiviteter i byer og sommerland er begejstrede, når påsken falder i marts. Det bestemmer vi bare ikke selv. Det gør fuldmånen.

Det var så den påske. Herhjemme iskolde påske. En skærtorsdag med en isnende vind fra Sibirien, som fik en til at glemme alt om udviste russere og bare ønskede, at det snart bliver tid til sol sommer og stråhatte.

For stort set alle i den danske rejsebranche håber, at påsken falder hen i april og ikke i marts, der efterhånden med den globale opvarmning  (paradoksalt) ser ud til at have kurs mod at blive årets koldeste måned med sne og slud. Således har der ikke været en mere snefyldt forårsdag den 1. april på Bornholm siden 1966.

Hvis man arrangerer rejser til udlandet, typisk charterrejser i påsken, og lavprisselskaber til Sydeuropa, håber kunderne på lunere vejr, hygge og solseng med en drink på terrassen eller ved poolen hen under aften. Det er bare et par uger for tidligt i marts. Højeste dagtemperatur ved Costa del Sol eller Nice sniger sig sjældent over 16- 17 grader. Om aftenen er det decideret koldt. Sicilien med Rom kommer ikke meget over 14-15 grader, ofte med regn.

De solsikre rejsemål
Men selvfølgelig har charterselskaber og rutefly med lavpriser udsolgt, når nu alternativet er en forblæst campingplads, eller sommerhus ved vestkysten, afvekslende med en sandstorm, som trænger ind overalt. Det er bare et spørgsmål om den rigtige påklædning. Et humoristisk slogan opfundet af en dansk turistchef.

Flyselskaber og charterbureauer har fået lidt trøst og erstatning i form af rejsemål, som rent faktisk er solsikre så som Egypten, Tunis, Marokko, Kap Verde og Madeira (nogenlunde sikkert). Samt den evige trøst: De Kanariske Øer, med højeste temperatur i den forløbne uge på 18 grader. Og de lange påskerejser til Thailand og Florida med flere , som nu er rykket nærmere takket være nye fly og lavere billetpriser.

Danske hoteller, sommerhusudlejning og i nogen grad campingpladser får først de negative effekter af en iskold påske året efter, mens der er kontant afregning til charterbureauerne med udsolgte fly.

De kolde minder
Jeg har været på mange påskeferier i et langt liv. Også uden at kunne huske om det var i marts eller april. For mig står det altid som om det har været marts.

Når jeg tænker tilbage på de kolde aftener på Rhodos. Når jeg har oplevet gæster på rejselederkontoret på Rhodos komme og bede om ekstra tæpper til natten. Når jeg har ærgret mig over fire dage med dårligt vejr på Sicilien og kørt op til Etna i slud og sne, og bagefter set hotellets swimmingpool blive lukket på grund af regn.

Når vi hjem i flyet fra Rom talte med vore bekendte, som havde stået påskedag på Peterspladsen i regn og kulde og derefter i snevejr, mens Paven kom ud under paraplyen. Når jeg kørte fem dage med bus rundt i Irland med danske turister, som kun holdt modet oppe på grund af den smukke irske natur og muntre og gæstfrie befolkning. Eller når vi frysende kørte fra feriehotellet i Blokhus i en sandstorm, som jeg aldrig før eller senere har oplevet. Jo, det må have været i marts!

Du gamle måne
Kan vi da ikke bare lægge påsken fast som med julen? Vel at mærke uden at ændre på religionen, fordi det passer os bedre. Nej, det kan vi ikke. Det siger kirkehistorier Nils Arne Petersen til videnskab.dk

”Påsken falder altid på den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn, ” siger han.

Det sker efter den gregorianske kalender, men datoen har i flere hundrede år været årsag til stridigheder mellem forskellige religioner. Primært mellem kristne og jøder. Ingen ved præcist, hvornår på året påskens dramatiske begivenheder i Bibelen fandt sted.

Vel, nu er Danmark jo ikke underforsynet med helligdage. Sidst i denne måned kommer store bededag og i maj følger pinse og kristi himmelfartsdag. Der er masser af tid til en kort rejse eller ophold i sommerhuset eller på campingpladser, som nok er de mest ramte. Selvom campister er hærdede folk.

Næste år midt i april
Fat mod. Vejrudsigten lover forår på vej, måske helt op til 20 grader. Sydpå går det den rigtige vej. Allerede i går var der 22 grader i Alanya i Tyrkiet, 22 grader i Grækenland og 20 grader på De Kanariske Øer. Og så skal der nok være op mod 25 på sydsiden af Tenerife. Fortsat kun 16 grader i Rom, 14 grader i Nice, 13 i Wien og 12 grader i London.

Og det bedste af det hele: Næste år starter påsken den 15. april.