Rederi får bøde for ulovlig tobaksreklame

bornholmer færgenvillum clausenTURISME: Danske Færger, der bl.a. sejler mellem svenske Ystad og Bornholm, får bøde på 50.000 kr. for ulovlig tobaksreklame.

Bøden kommer fra Retten på Bornholm, efter Forbrugerombudsmanden tog sagen op. Danske Færger havde i omkring to år ulovligt reklameret for cigaretter på overfarten mellem Ystad og Rønne.

I sin dom lægger Retten på Bornholm bl.a. vægt på: ’At skærmspottet på monitorskærme på færgerne Villum Clausen og Leonora Christina mellem Ystad og Rønne, viste billede af cigaretpakker samt teksten “Cigaretter”, ”Frit valg”, ”DKK 25,95” og ”Husk cigaretkupon!”

At skærmspottet blev vist i forbindelse med visningen af reklamespots for de øvrige produkter, passagererne kunne købe og at spottet ikke var afsondret fra de øvrige reklamespots’.

Danske Færger har oplyst, at formålet med skærmspottet var at huske passagererne på, at de skulle medbringe en cigaretkupon, når de skulle købe tobak. Retten vurderer, at Danske Færger kunne have opnået dette uden at vise billedet af cigaretpakkerne og prisen.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i september 2013 Danske Færger for at have overtrådt forbuddet mod tobaksreklamer

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger: ”Jeg er tilfreds med, at retten på Bornholm giver os medhold i, at Danske Færgers skærmspot var ulovlig reklame for cigaretter. Retten har i sin dom bl.a. lagt vægt på indholdet af skærmspottet, og at det blev vist med reklamer for andre produkter, passagererne kunne købe.”

Ifølge lov om forbud mod tobaksreklame er alle former for reklame for tobaksvarer forbudt. Forbuddet gælder dog ikke prisskilte for tobaksvarer på salgssteder.