Der er mange gode forslag til, hvordan rejsebranchen i mindre grad kan påvirke miljøet. Rejsearrangører i Danmark har samlet 50 forslag fra sine medlemmer. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Rejsearrangører: ”50 skridt mod ansvarlig turisme”

De 25 medlemmer af Rejsearrangører i Danmark har samlet nye input, der kan reducere branchens aftryk på klima og miljø. ”Det handler ikke om at rejse mindre, men om at rejse rigtigt,” lyder det.

RID, Rejsearrangører i Danmark, tæller næsten alle de store charterrejsebureauer som Spies, Apollo, TUI, Bravo Tours og Primo Tours, men også ikke-charterrejsebureauer som Albatros Travel, Ruby Rejser, SkiGroup (Højmark Rejser og OnlineSki), Travel Sense og så videre.

Og nu har de 25 RID-medlemmerne bidraget til en vidensdeling, der er samlet og bearbejdet i oplægget ”50 skridt mod ansvarlig turisme.”

Oplægget er ”en række gode erfaringer og anbefalinger; såvel som små, alle med samme formål: At reducere rejsebranchens aftryk på klima og miljø,” oplyser RID’s direktør, Henrik Specht.

”RID og vores medlemmer er godt klar over, at rejsebranchen har en vis klima- og miljøpåvirkning. Men vi har også et ønske og ambition om, at man skal rejse skånsomt. Synspunktet er, at det ikke handler om at rejse mindre, men om at rejse rigtigt,” siger Henrik Specht.

Har arbejdet med bæredygtige rejser siden 2008
RID har haft bæredygtighed på dagsorden siden 2008, hvor medlemmerne udarbejdede deres første retningslinjer for ansvarlig turisme. Det er siden blevet til flere opdateringer og udvidelser.

RID’s nye oplæg om bæredygtighed indeholder forslag til, hvordan man som rejsearrangør (og ferierejsende) kan tage hensyn til klima, miljø, lokalbefolkningen, dyrelivet og så videre. Hele det opdaterede bæredygtighedsmanifestet kan ses på RID’s hjemmeside, oplyses det.

I den opdaterede inspiration præsenterer RID-medlemmerne 50 skridt for at sætte fokus og fart på bæredygtighedsindsatsen i rejsebranchen.

”Oplægget skal ses som et idékatalog, som forhåbentlig kan inspirere til iværksættelse af flere initiativer, der kan fremme ansvarlig turisme og bæredygtighed i rejsebranchen,” hedder det.

Seks områder
Det nye udspil fra RID-medlemmerne er opdelt i seks områder.

Det første hedder: ”Vælg klimabevidste flyselskaber.” Her i står blandt andet: Benyt flyselskaber med nye, brændstofeffektive fly og gerne med winglets.

Benyt flyselskaber, som støtter udvikling af bæredygtigt flybrændstof, og som samarbejder med producenter af SAF (Sustainable Aviation Fuel)

Tilstræb direkte flyvninger og benyt flyselskaber, som gennemfører bæredygtighedsfokuserede aktiviteter om bord, for eksempel: Reduktion/fjernelse af plastikbestik om bord og kildesortering af affald om bord.”

Mange forslag til hotelområdet
Næste punkt er: Styrk bæredygtighedsindsatsen på rejsemålet.

Om dette står der blandt andet: Stil krav om bæredygtighedsinitiativer i hotelkontrakterne; få hotelejere til at prioritere køb af lokale varer, at give rimelige arbejdsvilkår, et godt arbejdsmiljø og arbejdsforhold for hotelansatte.

Videre hedder det: Undlad brug af hoteller og samarbejdspartnere som anvender børnearbejde; tag i hotelkontrakterne afstand fra sexturisme og støt bæredygtigheds-certificerede hoteller.

Blandt forslagene er også: Introducér affalds- og kildesortering på hoteller samt energioptimering: LED-pærer, mindre rengøring og færre håndklædeskift.

Blandt forslagene er også: Anvend sol, vand og vindenergi på hoteller, rens regnvand, som kan genbruges i pools og som toiletvand og beløn gæster, som accepterer reduceret rengøring.

World Clean Day
Et af de andre hovedpunkter har overskriften: ”Hjælp lokalbefolkningen på rejsemålet.”

Her står der for eksempel: Gennemfør lokale initiativer, der skaber større bevidsthed om bæredygtighed. Gennemfør World Clean Day (beach cleaning) på rejsemålene sammen med gæsterne – og anvend el-biler samt el- og ladcykler på rejsemålene

Pas på dyrelivet og naturen, lyder et andet punkt. Blandt indsatsområderne er: Prioritér udflugter, hvor vilde dyr opleves i deres naturlige miljø; støt projekter, der hjælper og bevarer udryddelsestruede vilde dyr og gennemfør ”Plant et træ” aktiviteter eller lignende på rejsemålene. I dette område står der også: ”Indgå samarbejde med WWF, World Animal Protection eller andre dyrevelfærdsorganisationer.”

Styrk bæredygtighedsarbejdet på salgskontorerne
Introducér rejsebureauernes medarbejdere til bæredygtighedsinitiativer på salgskontoret og ude i verden, lyder en anden opfordring.

Blandt disse er at præsentere RID’s bæredygtighedsmanifest for medarbejderne, at lancere uddannelse (eks. e-learning) om bæredygtighed for salgspersonale, administrativt personale og guider.

Andre forslag på denne konto lyder: Vælg bæredygtige produkter og leverandører; giv mulighed for hjemmearbejdsplads blandt andet for at spare kontorplads.

RID opfordrer også til at ansvarlige rejsearrangører samarbejder med Travelife om certificering, med NGO’er som Red Barnet, Climatepoint, Global Compact og så videre.

Et andet punkt fra RID-medlemmerne er blandt andet også: ”Tilbyd togtransport som alternativ eller supplement til flyrejser.”

 

Relaterede artikler:

Rejsearrangørforening: Stadig stor dansk rejselyst

Danskerne rejser upåvirket af klimaforandringer

Rejsearrangører deler bæredygtigheds-initiativer