Nogle skisportssteder og rejsearrangører stiller som krav til deres snegaranti, at kunden har tjekket hjemmesiden et bestemt antal dage før afrejse. Arkivpressefoto fra ZellamSee Kaprun.com

Rejsebureauer skal passe på med ”snegaranti”

”Snegaranti betyder garanti for skiløb,” fastslår Forbruger Europa, der også finansieres af EU. Og Gouda Rejseforsikring oplyser, at mange danskere tager på skiferie uden rejseforsikring.

Det milde vintervejr har givet flere skisportssteder problemer med lukkede pister. En skiferie uden skiløb giver ikke automatisk ret til at hæve købet, men der kan være noget at komme efter, hvis skisportsstedet eller rejsearrangøren for eksempel har givet snegaranti.

Sådan lyder det fra Forbruger Europa, en del af EU-Kommissionens netværk af forbrugercentre som behandler forbrugerklager på tværs af EU’s grænser.

”Hvis man har bestilt et ophold, et liftkort eller skileje hos et af de skisportssteder, hvor der i øjeblikket mangler sne, så undersøg, hvad du blev lovet ved købet, eksempelvis snegaranti. Det har betydning for dine muligheder for at hæve købet eller et afslag i prisen,” siger leder af Forbruger Europa i Danmark, Lars Arent, i en pressemeddelelse.

Hvis skisportsstedet eller rejsearrangøren giver snegaranti, vil man som udgangspunkt kunne hæve købet og få sine penge igen, hvis pisterne er lukkede, oplyser Forbruger Europa.

Det vil ofte være beskrevet, hvad snegarantien præcis dækker. For eksempel at den ikke dækker, hvis mindst to pister er åbne i en bestemt periode, eller man kan stå på ski i en vis højde. Det betyder også, at pister med kunstsne typisk ikke udløser garantien.

“Hvis der er stillet betingelser for snegarantien, og man har accepteret dem ved købet, vil ens rettigheder afhænge af indholdet af de betingelser, og af om skisportsstedet kan opfylde dem. Det er derfor en god idé at tjekke, hvad der står om snegaranti på din rejse, før du rejser,” siger Lars Arent.

Hvad lovede rejsebureauet ved købet?
Hvis man har købt skiferien som en pakkerejse hos et rejsebureau, skal man også være opmærksom på, hvad der blev lovet ved købet.

“Hvis du har købt en skiferie som en pakkerejse, vil dine muligheder for at kunne hæve købet eller få kompensation, afhænge af, om rejsebureauet lovede snegaranti ved købet. Hvis du ikke blev lovet en egentlig snegaranti ved købet, kan du få svært ved at få medhold i en klagesag,” siger Lars Arent.

Klik for stort format. Én ud af syv danskere risikerer store udgifter ved at tage på skiferie uden rejseforsikring. Alene hjemtransporten fra et udenlandsk hospital til Danmark koster hurtigt over 30.000 kroner, oplyser Gouda Rejseforsikring. Kollage fra Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Mange danskere tager på ski uden rejseforsikring
Én ud af syv danskere risikerer store udgifter og praktiske udfordringer, fordi de tager på skiferie uden rejseforsikring. Det viser en ny undersøgelse fra blandt andet Gouda Rejseforsikring.

Skiferier er også højsæson for alvorlige rejseskader. På trods af dette rejser en ud af syv på ski uden rejseforsikring, viser undersøgelsen.

Gouda Rejseforsikring så en stigning på næsten 10 procent i skader fra skisæsonen 2018 til 2019.

”Det er aldrig smart at rejse uden rejseforsikring, men på en skiferie kan det ende virkelig galt. Transporten fra pisten til et lokalt hospital og hjemtur med ambulancefly løber op i meget høje summer. Derfor bekymrer det mig, at så mange stadig tager chancen på ski uden rejseforsikring. Alene hjemtransporten fra et udenlandsk hospital til Danmark koster hurtigt over 30.000 kroner,” siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring i en pressemeddelelse.

Over halvdelen af skiskaderne hos Gouda er på arme, ben og knæ.

”Sikkerhedsudstyr og træning er to meget effektive måder at undgå alvorlige skader på skituren. Og det siger sig selv, at alkohol og skiløb ikke en god kombination, men vi ser desværre stadig flere alkoholrelaterede skader hvert år,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i december 2019 blandt 1.045 repræsentativt udvalgte danskere.

Relaterede artikler:

Alarmcentral klarer danske skiskader for millioner

DRF-jurist udgiver ny bog om ”Juraen på rejsen”

Mange danskere rejser uden forsikring