Risiko for togstop i Sverige

Centralen-450x300Fra den 1. juli kan så godt som alle tog i landet få kørselsforbud. Årsagen er en tvist mellem mobiloperatører og togselskaber om det såkaldte 4G-net. Hvis ikke tvisten løses vil 600.000 daglige togrejsende blive ramt.

Mathias Persson, IT-chef på Trafikverket: ”Det er drastisk. Mobiloperatørerne har udbygget 4G-nettet langs med jernbanerne, og den 1. juli har man ret til at tage det nye net i brug. Men nettet forhindrer jernbanernes egen kommunikation, som kallas GSM-R. Det betyder blandt andet, at lokomotivførerne ikke kan kommunikere med trafikledelsen, hvis der skulle ske en ulykke”, skriver svt.se.

Ifølge Trafikverket betyder det en uacceptabel sikkerhedsrisiko. Derfor er det nu besluttet, at alle tog skal have installeret en særlig forstyrrelsesbeskyttelse på kommunikationen. Alle tog, som ikke får et sådant filter får kørselsforbud den 1. juli.

Men togoperatørerne mener ikke, at man har kunnet installere de nødvendige filtre. Hidtil har EU-regler forbudt det. Nu har Trafikstyrelsen lavet et kompromis og tillader installationen, men først fra 1. juli. Togselskaberne når ikke at installere alle filtre til tiden og siger, at 1.700 tog vil blive stående.

”Det handler om 1.700 tog og 600.000 passagerer hver dag, hvoraf de 300.000 er på pendlertog i Stockholm”, siger Christel Wiman, direktør for Togoperatørerne.

Den eneste løsning er, at mobiloperatørerne venter med at tilslutte 4G-nettet, men det er de mildest talt ikke indstillet på. Derfor har Erhvervsministeriet nedsat en krisegruppe for at løse problemet.