Ryanair-piloter får lønhop på 20 procent

Europas største flyselskab giver piloter på de britiske baser lønforhøjelse – blandt andet for at konkurrere med Norwegian.

Efter Ryanair modvilligt har accepteret, at piloter kan organisere sig i fagforeninger, har piloterne på selskabets 15 baser i Storbritannien netop stemt ja til en lønstigning på 20 procent. Ryanair oplyser, at selskabet dermed giver 20 procent mere i løn end konkurrenter på det britiske marked som Norwegian og Jet2.com, der ligesom Ryanair bruger Boeing B737 på sine europæiske ruter.

Ryanair tilbød også samme lønforhøjelse sidste efterår, hvis piloterne undlod at organisere sig i fagforeninger. Det forkastede piloterne, skriver det irske modstykke til for eksempel Danmarks Radio, RTE.

Ryanair-piloterne på blandt andet London Stansted-lufthavnen nord for London, Ryanairs største base, stemte i oktober sidste år nej til løntilbuddet fra selskabet. Det skete også, fordi Ryanair på det tidspunkt havde problemer med aflysning af omkring 20.000 europæiske flyvninger som følge af rod i piloternes vagtplaner.

Har sagt nej til fagforeninger i 30 år
I sidste måned accepterede Ryanair for første gang i sin mere end 30-årige historie at anerkende fagforeninger.

Ryanair oplyser, at man fortsætter forhandlinger med piloterne på selskabets øvrige baser rundt om i Europa. Ryanair er på vej mod at have 90 baser med stationerede fly og besætningsmedlemmer. I Storbritannien forhandler Ryanair med BALPA, fagforening for piloter i Storbritannien. BALPA siger i en udtalelse i forbindelse med lønfremgangen på 20 procent til piloterne på Ryanairs britiske baser, at fagforeningen ikke har været involveret i dette og at tingene “vil blive gjort anderledes” når og hvis Ryanair anerkender BALPA som forhandlingspartner.

Ryanair har også tilbudt sine piloter på det irske hjemmemarked en lønfremgang på 20 procent, oplyser fagforeningen Forsa, der blandt andet forhandler på vegne af piloter i Irland. Ifølge Ryanair har hovedparten af piloterne på det irske marked allerede accepteret lønstigningen – dog ikke alle piloterne, som Ryanair har ved lufthavnen i den irske hovedstad, Dublin.

Ryanair er Europas største flyselskab, sidste år havde det 128,7 millioner passagerer – en stigning på over ti procent i forhold til 2016.

Relaterede artikler:

Første Ryanair-strejke fik lille effekt

Ryanair vil også forhandle med kabinepersonale

EU overvejer skrappere krav for pilotrekruttering

Ryanair holder kurs mod rekordresultat

Kæmpe fagforening støtter Ryanairs piloter

x

Læs Også

Flyselskab hjælper miljøet

For at nedbringe affaldsmængderne og skåne miljøet dropper Alaska Airlines fra midten af juli at udlevere drinkspinde fremstillet af plastik.

Mange fejrede danske Sun-Air

Der var stort rykind fra kunder og forretningsforbindelser samt nuværende og tidligere medarbejdere, da det danske flyselskab forleden i Billund Lufthavn fejrede 40 års jubilæum.

Delta gør klar til sæsonrute til København

Fredag i næste uge genoptager Skyteam-medlemmet sin sæsonbetjening af New York JFK og Københavns Lufthavn med en daglig flyvning.

Kongeligt bryllup fejres kreativt af BA

På lørdag vies britiske prins Harry og amerikanske Meghan Markle – det markerer British Airways på en flyvning til Toronto; alle i kabinebesætningen hedder enten Meghan, Megan eller Harry.

Kinesiske flyselskaber kan øge på Europa

De kinesiske luftfartsmyndigheder vil lempe sin politik om at kun et kinesisk flyselskab må flyve en konkret rute mellem Kina og for eksempel Europa. Air China kommer til Københavns Lufthavn.

Her er verdens mest specielle lufthavne

Hvad er verdens nordligste lufthavn med passagerflyvninger, den varmeste, den med det største areal eller længste startbane? Ny liste giver svarene.