Samtale fra den sorte boks

Det vakte stor bestyrtelse i Spanien, da det i går kom frem, at den argentinske tv-station Todo Noticias havde lavet en rekonstruktion af dialogen mellem piloterne i cockpittet på Spanair-flyet, umiddelbart inden det forulykkede under starten fra Barajas-lufthavnen i Madrid for en uge siden. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

 

 

 

Ifølge tv-stationen udspillede der sig en hektisk dialog mellem piloterne på engelsk og spansk, efter at de havde opdaget et problem:

»Ild i motor. Kap benzintilførslen,« skulle den ene pilot have sagt. Den anden pilot skulle derefter have sagt: »OK, vi starter alligevel.« Andenpiloten skulle have svaret: »Opstigning positiv… åh Gud.« Piloten: »Jeg mister (kontrollen, red.) … mere pedal. Giv mig mere.« Så et brag, og endnu en gang piloten, der råbte: »Giv mig … «

 

 

Den rekonstruerede samtale, som angiveligt stammer fra flyets sorte boks, belaster piloten voldsomt, men de spanske myndigheder dementerer, at det drejer sig om en autentisk gengivelse.

 

Tv-stationen hævder, at dialogen stammer fra en højtstående kilde i det argentinske luftvåben, som muligvis har udarbejdet et teknisk responsum over ulykken. En undersøgelsesdommer gennemgik i går, om nogen, der har deltaget i de tekniske undersøgelser, kan have lækket oplysninger til tv-stationen. 

 

 

Repræsentanter for Spanair har over for de pårørende til ofrene nægtet at udlevere den sidste dialog fra cockpittet med den begrundelse, at det ville kunne forstyrre undersøgelserne.

 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen