SAS-museet tæt på Oslos Gardermoen har blandt andet denne kæmpemodel af en af SAS’ Boeing B747-modeller. Foto: SAS Museet, Gardermoen.

SAS-museum blandt verdens bedste

Liste over verdens ti bedste flyselskabs-museer med fokus på ét enkelt flyselskab omfatter også SAS’ museum i Oslo – selv om det kun er åbent to dage om ugen.

Verden har heldigvis masser af gode flymuseer med bred fokus på flyvning i almindelighed – fra brødrene Wright og deres første kontrollerede flyvning i 1903 til supersoniske fly.

Men en underkategori er museer med fokus på et enkelt flyselskab.

Dette kiggede CNN forleden nærmere på og bragte på sin hjemmeside omtale af ti museer verden over, som CNN mener er blandt verdens bedste med fokus på et enkelt flyselskab.

Som nummer ni på listen lander SAS Museet tæt på Oslos hovedlufthavn, Gardermoen.

”At besøge SAS Museet er som at gå ombord i en rejse gennem skandinavisk luftfarts historie. Museet har således en afdeling helliget SAS’ tre moderselskaber, Danmarks DDL, Norges DNL og Sveriges ABA/SILA, der efter Anden Verdenskrig gik sammen om at skabe Scandinavian Airlines System (SAS),” skriver CNN.

Museet har også en komplet udstilling af SAS-uniformer fra starten i 1946 og frem til i dag samt en stor samling af flymodeller og andet med relation til SAS. I museets tekniske afdeling, fortsætter CNN, vises der forskellige flymotorer, herunder en original Pratt & Wittney flymotor og en RR Avon jetmotor, der for eksempel blev brugt på SAS’ første jetfly, den franske Caravelle.

Ligeledes har museet en sektion med fokus på SAS’ pionerflyvninger over Nordpolen mellem Europa og Nordamerika samt ruten til Japan.

CNN fremhæver også, at fra museets fire etager høje tårn er der udsigt til banesystemet på Gardermoen så flyinteresserede også kan kombinere besøget på museet med lidt plane-spotting. SAS Museet er kun åbent på tirsdage og søndage.

Apropos SAS, så er der SAS-Flyhistoriske samling i Kastrup. Hér fortælles om DDL og dannelsen af SAS. Samlingen har åbent onsdage hele året fra klokken 13 til 17 og i vinterhalvåret på søndage fra klokken 13 til 17.
Er man en større gruppe der rundvisning efter aftale; dette kan kombineres med besøg i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn fra klokken 10 til 12, fulgt af frokost i SAS-Klubben for at slutte i samlingen klokken 14. Mere info på hjemmesiden: sasflyvehistorisk.dk

Flymuseer fra hele verden
De øvrige ti fremhævede museer med fokus på et enkelt flyselskab er fordelt verden over, navnlig i USA.

Listen toppes af museet for det tidligere amerikanske flyselskab TWA, der lukkede i 2001 og blev indlemmet i American Airlines, på TWA Museum i Kansas City i delstaten Missouri. Ligeledes er der det nærliggende Airline History Museum i Kansas City Downtown Airport, noterer CNN.

CNN omtaler også C. R. Smith Museum om American Airlines i Fort Worth tæt på Dallas i Texas. Museet er opkaldt efter Cyrus Rowlett Smith, der i 34 år var koncernchef for American Airlines. Museet har blandt andet en Douglas DC-3 og et MD-80 cockpit.

Med på listen er også Delta Flight Museum i Atlanta i delstaten Georgia med fokus på Delta Air Lines – museet ligger tæt på Atlanta Hartsfield, verdens største lufthavn målt i passagerer. Museet har blandt andet en Boeing 767, en Boeing 757 og Boeing 747-400.

Klik for stort format. Dronning Elizabeth besøgte i maj British Airways’ museum i nærheden af London Heathrow. Her kunne hun blandt andet se en samling af alle de BA-flytyper, hun gennem årene har fløjet med. Navnlig Concorden ses tydeligt. Foto for British Airways, Nick Morrish.

Også museum for British Airways
British Airways’ Heritage Collection ligger ved flyselskabets hovedkvarter i Waterside tæt på BA’s hovedlufthavn, London Heathrow – det er åbent for offentligheden, men ifølge CNN skal adgangsbilletterne bestilles på forhånd.

Selve British Airways begyndte først at flyve under dette navn i 1974, men flyselskabet kan datere sine rødder 100 år tilbage – hvilket også fejres i år. Dronning Elizabeth besøgte i øvrigt museet i maj i år.

Også ved London ligger Emirates Aviation Experience, der betegnes som mere en temapark end et traditionelt flymuseum. Her er blandt andet stort fokus på at fortælle børn, hvordan flyvning foregår, ligesom der er informationer om, hvordan verdens moderne kommercielle flyvninger foregår.

Museet har for eksempel flysimulatorer med henholdsvis en Airbus A380 og to Boeing 777’ere, hvor besøgende kan afprøve deres pilotfærdigheder.

Australsk museum for Qantas
Down Under i Australien ligger Qantas Founders Museum i delstaten Queensland (hvis navn indgår i Qantas’ navn, der er en forkortelse for Queensland and Northern Territory Aerial Services)

Museet fortæller historien om Qantas, der næste år fejrer sit 100 års jubilæum. Her er fly som Douglas DC-3 til Boeing 747 – samt en Lockheed Super Constellation.

I Sydafrika er der ligeledes et museum for landets nationale flyselskab, South African Airways Museum ligger i byen Rand i udkanten af Johannesburg. Også her er en Douglas DC-3 blandt de udstillede fly – det samme er to Boeing 747.

Listen fra CNN rundes af med Musée Air France ved Paris – museet rummer angiveligt verdens største samling af plakater fra flyselskaber.

Museet arbejde med at få en virtuel afdeling på plads – når den er klar kan besøgende se 12 flymodeller fra før og efter Anden Verdenskrig; fra en Breguet 14 til en Boeing 747.

Hele CNN’s liste over museerne om flyselskaber kan ses via dette link:

Relaterede artikler:

Dronning besøgte 100-års jubilaren British Airways

JFK klar med unikt lufthavnshotel

Ny langrute styrker SAS i Københavns Lufthavn