Grønland forventer i år op mod 700 anløb af krydstogtskibe, siger Visit Greenland. Det er flere end de danske havne i netværket CruiseCopenhagen. Arkivfoto med MSC Cruises' skib MSC Poesia: Aningaaq R. Carlsen for Visit Greenland.

Stigende behov for medicinske evakueringer

Arktisk Kommando, der står for suverænitetshåndhævelsen i Grønland, har i år skullet redde flere nødstedte krydstogtgæster. Som krydstogtanløbende bliver flere, kan det belaste systemet, lyder det.

Krydstogtanløbene i Grønland bliver flere og flere, og det samme gør antallet af redningsaktioner, hvor Arktisk Kommando, der står for den Forsvarets arbejde i Grønland, må rykke ud for at foretage medicinske evakueringer på krydstogtskibe. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

Således oplyser Arktisk Kommando, at man siden maj måned har foretaget fem medicinske evakueringer, hvor der hele sidste år blot blev foretaget en enkelt.

Mens det ikke er noget, der aktuelt lægger pres på Arktisk Kommando, er der dog mulighed for, at situationen vil være en anden i fremtiden.

”Vi vil ikke påstå, at fem medicinske evakueringer presser vores ressourcer. Det er en opgave, der fylder mere, og tendensen er da også bekymrende, hvis stigningen skulle fortsætte, men lige nu og her oplever vi ikke, at medarbejderne er pressede, eller at vores enheder ikke kan følge med,” udtaler brigadegeneral Poul Primdahl, vicechef i Arktisk Kommando.

Har flere anløb end Danmark
Mens antallet af medicinske evakueringer, som Arktisk Kommando må foretage, er stigende, er de dog stadig en sjælden begivenhed i forhold til antallet af krydstogtanløb, som Grønland får.

Faktisk får Grønland samlet set flere krydstogtanløb end Danmark. Mens CruiseCopenhagen i år ifølge netværkets oplysninger til Standby.dk forventer omkring 519 anløb af krydstogtskibe i netværkets danske havne, er tallet anderledes højt for Grønland. Visit Greenland oplyser, at Grønland i år forventer op mod 700 anløb af krydstogtskibe.

I maj i år var der bebudet 689 anløb på de grønlandske kyster. Ifølge avisen Sermitsiaq stiger mængden – som af Visit Greenlands direktør Anne Nivíka Grødem betegnes som et ”rekordantal” – dog dag for dag.

Den grønlandske turismeorganisation fortæller, at flere af de krydstogtskibe, som vil gøre anløb i år, ventes at have over 2.000 passagerer ombord, mens enkelte vil bringe flere end 3.000 gæster.

Den forøgede mængde krydstogtanløb lægger ekstra pres på de grønlandske havne, hvilket nu har fået Grønlands regering, Naalakkersuisut til at fremrykke en planlagt passagerafgift med et år til ikrafttrædelse fra 1. januar 2024. Det forventes at afgiften og en forhøjet havneafgift tilsammen vil indbringe 9-11 millioner kroner årligt til vedligehold af de grønlandske havne.

 

Relaterede artikler:

Grønland vil hente millioner fra nye krydstogtafgifter

Grønlandske turismeoperatører i sejlende protest

Sejlende grønlandsk samarbejde om bæredygtighed