Fra de lokale turoperatørers protestsejlads ved Ilulissani. Foto: Forummet for lokale turoperatører i Ilulissat.

Grønlandske turismeoperatører i sejlende protest

17 lokale turoperatører fra en af Grønlands største turistattraktioner, Ilulissat, kræver opgør med konkurrenceforvridning mellem Disko Line og Selvstyret. De havde forleden sejlende protest.

Om baggrunden for den sejlende protest udfor Ilulissat, siger Karl “Aakattak” Sandgreen fra “Ilulissat Water Safari” til det grønlandske medie Sermitsiaq, at de protesterende turoperatører har forsøgt at komme igennem til den grønlandske regering, Naalakkersuisut, der har blåstemplet servicekontrakter med enkelte operatører, der skal betjene de lokale borgere.

”Vi er gang på gang og igennem adskillige år blevet lovet at Naalakkersuisut vil tage sagen op, men der er bare ikke nogen der tager problemet op,” siger han til Sermitsiaq.AG

Tidligere har Nick Nielsen, der både er turismeaktør og kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, kritiseret Disko Line for konkurrenceforvridning. Direktør hos Disko Line, Noelle Simoud, har dog afvist kritikken.

Karl “Aakattak” Sandgreen nævner som eksempel, at der i sidste uge var et stort krydstogtsskib med tusinde turister i Ilulissat. Men han fik kun to ture med krydstogtpassagererne.

”Det er ikke et enestående tilfælde, det er hverdagen for os lokale turoperatører. Vi står og kikker på Disko Line der har meget travlt med at tage stort set alle vores potentielle kunder,” siger Aakattaq Sandgreen.

Får hjælp af Air Greenland
Ifølge Aakattaq Sandgreen hjælper Air Greenland Diskoline igennem sit selskab “World of Greenland”, som Air Greenland ejer og som er den største aftager af ordrer af oplevelsesture.

Aakattak Sandgreen siger også til Sermitsiaq.AG at to selskaber har fået størsteparten af servicekontrakterne på passagerbefordring, og at de to ifølge de lokale turoperatørers mening hjælper hinanden med at konkurrere med lokale private operatører.

Sermitsiaq har forgæves søgt at få en kommentar fra Air Greenlands selskab “World of Greenland.”

Masser af tal om grønlandsk turisme
Visit Greenland oplyser til Standby.dk, at Grønland sidste år havde 59.563 udenlandske flypassagerer (danske borgere er medregnet i tallet) på udenrigsafgange ud af Grønland. To ud af tre turister flyver med Air Greenland. De fem største markeder med fly til Grønland var sidste år i afrundede tal: Danmark (59 procent af turisterne i Grønland), Tyskland (otte procent), USA (syv procent), Frankrig og Canada (begge omkring tre procent), mens to procent af de flyvende turister kom fra Storbritannien.

Der blev sidste år solgt 164.718 overnatninger i Grønland til ikke-grønlandske borgere (turister) og der var 65.365 ikke-grønlandske gæster på overnatningsstederne, oplyser Visit Greenland.

Turistorganisationen fortæller desuden, at Grønland sidste år havde besøg af 43.999 individuelle krydstogtpassagerer. Grønlands fem største markeder i forhold til krydstogter var sidste år USA (44 procent af krydstogtpassagererne), Tyskland (23 procent) Storbritannien (ni procent), Canada (seks procent) og Frankrig (fire procent) Landturisterne, der primært kommer med fly til Grønland, var i snit i Grønland mellem halvanden til to uger.

Og de tre grønlandske regioner med flest besøgende var sidste år: Diskobugten (især Ilulissat), Arctic Circle-regionen (særligt Kangerlussuaq og Sisimiut) samt hovedstaden Nuuk.

 

Relaterede artikler:

Grønlandsk turisme: Island er den største konkurrent

Visit Greenland: 2022 blev rekordår for turisme

Visit Greenlands nye direktør med i den nye Blå Bog