Arkivfoto fra Restaurant The Italian i København, foto: ChrisTonnesen, Wonderful Copenhagen.

Stigende milliardomsætning på danske restauranter

Det går generelt godt for den danske restaurantbranche. Danske og de udenlandske gæster bruger flere penge end nogensinde på alt fra gourmetrestauranter til burgerbarer og cafeer, viser ny undersøgelse.

2017 blev endnu et år, hvor restaurantbranchen i Danmark satte omsætningsrekord. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har udarbejdet for Horesta.

Den samlede omsætning på de danske restauranter, cafeer, værtshuse, kantiner og så videre nåede i 2017 op på cirka 44 milliarder kroner. Det er godt to milliarder kroner mere end i 2016 – og svarer til en procentvis vækst på 4,9, oplyser Horesta.

Tælles alle spisesteder med, er der over 17.000 i Danmark, viser tallene.

Væksten i branchen var dog ulige fordelt. Hvor de klassiske restauranter med bordservering øgede salget med 8,1 procent var den samlede omsætningsstigning hos fastfood-restauranterne i Danmark sidste år blot 1,5 procent. I kategorien ”anden restaurationsvirksomhed,” der blandt andet dækker kantinedrift, faldt omsætningen 1,7 procent sidste år sammenlignet med 2016.

God økonomi får flere til at spise ude
Horestas adm. direktør, Katia K. Østergaard, siger om den generelle fremgang på restaurationsmarkedet i Danmark:

”Vi ser i disse år en tendens til, at danskernes udespisevaner ændrer karakter. Det er især i de store byer i Danmark blevet meget mere normalt at gå ud og spise eller at bestille take away. Det skyldes formentlig primært, at det generelt går godt for dansk økonomi, men vi fornemmer også en underliggende tendens til, at danskernes udespisekultur er under forandring,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Væksten i omsætningen har også betydet, at der er skabt historisk mange nye jobs i branchen, og at antallet af restauranter er steget til et historisk højt antal.”

Bagsiden af medaljen er benhård konkurrence
Siden 2008 er antallet af arbejdspladser i den danske restaurationsbranchen steget omkring 40 procent. Samtidig er antallet af restauranter vokset med næsten 500 fra 2016 til 2017, så der ifølge tallene fra Danmarks Statistik sidste år var 17.402 spisesteder.

Men, oplyste Horesta tidligere i år, sidste år var der på landsplan 409 restauranter som gik konkurs. Knap 60 procent af dem lå i hovedstaden.

Katia K. Østergaard siger: ”Bagsiden af medaljen for branchen er, at de mange nye restauranter har skabt en benhård konkurrence. De mange nye restauranter betyder, at for den enkelte restaurant eller restaurantkæde er det ikke nødvendigvis en fest at drive virksomhed for tiden. Det kræver knivskarp omkostningsstyring at få succes.”

Relaterede artikler:

Rekordmange konkurser blandt restauranter

Michelin fylder ikke meget i restaurantregnskabet

64 nordiske restauranter med Michelin-stjerner