Katia Østergaard. Foto: Horesta.

Rekordmange konkurser blandt restauranter

Konkurrencen er hård og restauratørerne undervurderer opgaven, lyder forklaringen fra Horesta.

Sidste år måtte 237 restauranter i hovedstadsområdet lukke, fordi kassen var tom. Det er en stigning på 90 procent i forhold til to år tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik. Konkurserne skyldes blandt andet, at der siden 2012 er åbnet 15 procent nye restauranter”, mener Horestas administrerende direktør Katia Østergaard. ”Det betyder, at der er flere, der går ud og spiser, men også, at konkurrencen er årdere, og at der helt naturligt er flere restauranter, som må dreje nøglen”, siger hun til dr.dk.

Udover øget konkurrence er de mange konkurser udtryk for, at nogle restauratører kaster sig ud i opgaven uden de rette kvalifikationer, mener hun: ”Vi ser eksempler på, at man tror, det er nemt at åbne en ny restaurant, fordi branchen siger, at det går fantastisk, og det næsten lyder som om, gæsterne kommer af sig selv. Men det gør de ikke!”

God mad gør det ikke alene
Samme kritik lyder fra madkonsulent Torben Klitbo, der sidste år solgte virksomheden Cofoco, der står bag 16 restauranter i hovedstadsområdet.

”Der er for mange, der kaster sig ud i at åbne restaurant uden at have de rigtige forudsætninger. De har en drøm om det perfekte liv med egen restaurant, men det er det ikke, når pengene fosser ud af kassen. Skal man overleve som restauratør, er det ikke længere nok at være en god kok, siger Torben Klitbo, der selv er kokkeuddannet.

”Da jeg åbnede restaurant for 15 år siden, havde jeg en idé om, at det var nok at lave god mad. Nu handler det lige så meget om at have det rigtige koncept og justere det, så restauranten følger med tiden. Og så skal man være en dygtig forretningsmand.

Hos Horesta oplever man, at det både er nye og etablerede restauranter, der går konkurs.

På landsplan gik 409 restauranter konkurs sidste år. Knap 60 procent af dem lå i hovedstaden.

Relaterede artikler:

Minister anerkender turismens flaskehalse

Høje skatter og afgifter hæmmer turismen

Horesta: Erhvervspakke styrker turismen