Stockholm mangler flere hotelværelser, siger ny rapport. Foto: Erik G. Svensson, Mediabank.VisitStockholm.com

Stockholm mangler hotelværelser      

Mens Stockholm i dag har omkring 22.800 hotelværelser er der behov for mange flere end de planlagte 5.100 de kommende år, viser ny officiel rapport fra Invest Stockholm.

Væksten i nye hotelværelser i den svenske hovedstad er langsommere end i København. Mens Stockholm i dag har 172 hoteller med 22.800 værelser, er der kun konkrete projekter om yderligere 5.100 værelser frem mod 2022 – det er mindst 1.000 mindre end behovet for at kunne følge med efterspørgslen.

Det siger den netop udkomne The Hotel Report 2018, der udgives af Invest Stockholm, det officielle agentur til at fremme investeringer i den svenske hovedstad. Invest Stockholm er et selskab i samarbejdet Stockholm Business Region, der ejes af bystyret i Stockholm.

Mens Stockholm har de nævnte 5.100 nye hotelværelser på vej de kommende år, er der til sammenligning mindst 8.500 nye hotelværelser på trapperne indenfor samme periode i København, der i dag allerede har over 21.500 hotelværelser.

Alene sidste år fik Stockholm 1.840 nye hotelværelser til hovedstaden, hvis tre største hoteller er Clarion Hotel Sign med 558 værelser, Clarion Hotel Stockholm har 532 og Quality Hotel Globe rummer 527 værelser. Til sammenligning har Københavns største hotel, Bella Sky ved Bella Center, 812 værelser.

Nye flyruter øger hotelbehov
Invest Stockholm skriver i sin nye hotelrapport, at det øgede behov for flere hotelværelser i Stockholm blandt andet skyldes ændrede rejsemønstre, en voksende middelklasse i Asien og stadig flere lavprisruter til Stockholm. De flere private rejsende har betydet, at der nu næsten er lige så mange overnatninger på Stockholms hoteller fra forretningsrejsende som privatrejsende.

”Vi ser store stigninger i ankomster fra Indien, Kina og USA – blandt andet som følge af flere nye, direkte flyruter til Stockholm. Alene de seneste seks år har Stockholm fået over 40 nye europæiske og 20 nye interkontinentale flyruter,” siger Anna Gissler, administrerende direktør for Stockholm Business Region i en pressemeddelelse. På ti år er antallet af ankomster til Stockholm fra Indien steget 411 procent, fra Kina 214 procent og fra USA med 110 procent.

Airbnb fylder ikke så meget
Der var sidste år 18 millioner overnatninger på hoteller i Stockholm, hertil kom en stigning fra 2016 på 20 procent af gæster der overnattede i Airbnb udlejede privatboliger. Men Airbnb-gæster udgør foreløbig under fem procent af det totale antal registrerede overnatninger i Stockholm, siger rapporten.

I øvrigt drives halvdelen af Stockholms hotelværelser af blot ti hoteloperatører. ”Vi ønsker  flere internationale hoteloperatører i Stockholm og dermed et bredere udbud af operatører,” siger Tora Holm, Business Development Manager i Invest Stockholm.

Relaterede artikler:

Atter milliardoverskud hos danske hoteller

Kun 2 danske hoteller på fornem liste

ABBA-medlem åbner minihotel

Hilton får hotel på Færøerne