Danmarks 408 største restaurationsselskaber – fra restauranter til fastfoodkæder – omsatte i seneste regnskabsår for 20 milliarder kroner og fik overskud på 543 millioner kr., viser ny analyse.
Der er som altid rigtig mange tal når Dansk Brancheanalyse stiller skarpt på en branche, denne gang har firmaet for fjerde år i træk kigget den danske restaurationsbranche efter i sømmene.
De 408 største restaurationsselskaber fik i seneste regnskabsår et overskud efter skat på 543 millioner kroner – næstbedste resultat siden Dansk Brancheanalyse i 2016 også begyndte at analysere denne del af det danske erhvervsliv.
Omsætningen i de 408 største danske restaurationsselskaber blev 19,9 milliarder kroner. Branchens vækst i omsætning var 4,6 procent sammenlignet med forrige regnskabsår. De 408 selskaber i årets analyse havde 22.550 ansatte, og skabte tilsammen 1.102 arbejdspladser i seneste regnskabsår.
”Analysen er efter vores opfattelse den mest gennemarbejdede om restaurationsbranchens økonomi,” siger Ole Egholm, ejer af og administrerende direktør for Dansk Brancheanalyse, der blandt andet også årligt undersøger økonomien i danske rejsebureauer og hotelselskaber.
”Restaurationsbranchen er meget, meget stor. Den har en større række restaurationsselskaber, der drives uden offentligt tilgængelige regnskaber og en ”hale” på over 10.000 virksomheder, der er for små til at indgå i vores analyse,” noterer Ole Egholm.
Han og hans team har delt restaurationsbranchen i forskellige typer af restaurationsvirksomhed: Restauranter (196 er med i analysen), cafeer (91), fastfood (49), natklubber/barer (22), kantineoperatører (16) og cateringselskaber (34).
Millionærer og konkurstruede
”De 408 største restauratører i vores analyse har omkring 44 procent af restaurationsbranchens samlede omsætning i Danmark,” siger Ole Egholm, der peger på disse hovedkonklusioner i analysen for 2018 af de danske restaurationsselskaber:
Den afdækker 38 virksomhedshandler og priserne for disse; analysen sætter navn på branchens 413 restauratør-millionærer, herunder deres formuer og formueudvikling.
Analysen kigger også på branchens konkurser, der var otte blandt de 345 virksomheder fra analysen i 2017. Dansk Brancheanalyse kigger også på 61 af branchens virksomheder, ”der har noget i regnskaberne der gør, at vi mener de har en form for konkursrisiko i sig,” hedder det. Analysen giver eksempler på nogle af de bedste – og værste – præstationer blandt de undersøgte virksomheder.
”Analysen er måske det bedste produkt til at få et overblik over økonomien i den danske restaurationsbranche; den er også et værktøj for restauratører, investorer og restauratør-partnere til at benchmarke egne resultater i branchen,” hedder det.
Analysen af de danske restaurationsselskaber fylder cirka 200 sider og koster 3.600 kroner plus moms.
Relaterede artikler:
Millioner skal skaffe Danmark flere mad-turister