Det kan nemt tynge feriebudgettet, hvis man ikke overholder færdselsreglerne i Europa. Flere lande har for eksempel hævet taksterne for brug af håndholdt mobil. (Foto: FDM)

Stor forskel på færdselsbøder i Europa

For høj hastighed på bilferien i Europa kan ruinere feriebudgettet – i Frankrig kan det koste over 11.000 kroner at køre mere end 50 kilometer for stærkt, viser opgørelse fra FDM.

Flere europæiske lande har igen i år justeret deres bødetakster for en lang række trafikforseelser forud for sommerens kør selv-ferier. Det viser en oversigt over taksterne i 21 europæiske lande fra FDM.

Flere europæiske lande har for eksempel hævet bødetaksten for at bruge håndholdt mobil mens man kører.

Justeringerne af bøderne for en række færdselsforseelser betyder, at for eksempel danske kør-selv turister i ferielande som Italien og Frankrig risikerer en bøde på henholdsvis 175 og 135 Euro, hvis speedometernålen ryger over 20 km/t. mere end det tilladte.

Og overstiges den tilladte hastighed med 50 km/t., begynder bødetaksterne i Italien nu ved 545 Euro, mens den i Frankrig er 1.500 Euro eller 11.250 kroner, skriver FDM i en pressemeddelelse.

Også bøderne for brug af håndholdt mobil mens man kører har fået et nøk opad rundt om i Europa. Det gælder især i Tyskland, hvor taksten er steget fra 60 til nu at starte ved 100 Euro. Det er dog stadig ”halv pris” sammenlignet med hjemme i Danmark – hvor der er en stramning på vej, så brug af håndholdt mobil under kørslen inden længe også giver et klip i kørekortet.

Bøder kan opkræves med det samme
”Man har det seneste år i Tyskland haft fokus på brug af mobil og anden elektronik bag rattet. I den forbindelse har man skærpet sanktionen. Uanset bødestørrelsen, bør man ikke bruge mobil bag rattet,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, og tilføjer:

”Man skal i det hele taget altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde. Da bødetaksterne for en række forseelser i flere lande er højere, end mange måske er klar over, og myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet, kan vores bødeoversigt på FDM.dk være en god hjælp.”

Selvom bødetaksterne kan være høje, er det muligt at få rabat. I Spanien er der eksempelvis hele 50 procent rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage. I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler enten på stedet eller inden for 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for, oplyser FDM og tilføjer:

Betaler man hele eller en del af bøden på stedet, er det dog vigtigt, at huske at få en kvittering.

EU-lande kan inddrive bøder i Danmark
”Får man en berettiget bøde på ferien, skal man naturligvis betale den. Også selvom den først dukker op, når man er kommet hjem igen. I dag kan de fleste EU-lande nemlig inddrive bøder direkte i Danmark,” siger Dennis Lange fra FDM og tilføjer:

”Derudover kan bøder på over 70 Euro inddrives via de danske myndigheder. Derfor er det en god idé at notere sig, hvad hastighedsgrænserne er i de forskellige lande. Det er godt for både trafiksikkerheden og ens feriebudget.”

Relaterede artikler:

Mange holder ferie med bilen

Biludlejer køreklar med gode råd til billigere billeje

Biludlejer ser stor vækst i Danmark