Feriebudgettet for bilferien kan blive kraftigt belastet ved mange overtrædelser af ferielandets færdselsregler. (Foto: FDM)

Stor forskel på færdselsbøder i Europa

Det kan koste bilister over 21.000 kroner at køre mere end 50 kilometer for hurtigt i Storbritannien, viser FDM-oversigt over bødetakster i 21 europæiske lande.

Der er stor forskel på bødetaksterne for færdselsforseelser i de europæiske lande. FDM har i ny opgørelse kigget på bødetakster for spirituskørsel, overtrædelser af hastigheder, at køre over for rødt lys, ulovlig parkering, at køre uden sikkerhedssele eller tale i mobiltelefon.

Skemaet kan ses i bunden af denne artikel – klik på det for at se det i stort format.

I denne ferietid, hvor millioner af borgere i de europæiske lande kører rundt på bilferier, kan feriebudgettet hurtigt blive belastet ved en række overtrædelser af færdselsloven i ferielandet.

Flere europæiske lande har justeret deres bødetakster for en lang række trafikforseelser forud for sommerens kør selv-ferier, viser FDM’s oversigt over taksterne for en række trafikforseelser i 21 europæiske lande.

Justeringerne betyder, oplyser FDM, at bilister i populære ferielande som Italien og Frankrig risikerer en ”hilsen” fra politiet på henholdsvis 135 og 170 Euro, hvis speedometernålen ryger mere end 20 km/t over det tilladte. Og overstiges den tilladte hastighed med 50 km/t, begynder bødetaksterne i Italien ved 530 Euro, mens den i Frankrig er 1.500 Euro – eller 11.250 kroner. Frankrig sænkede 1. juli den tilladte hastighed fra 90 til 80 km/t på større landeveje.

I Storbritannien kan taksten for mere end 50 kilometer for hurtigt komme op på over 21.000 kroner.

Bøder kan opkræves på stedet
”Hvad enten man selv kører hele vejen eller lejer bil på feriestedet, skal man naturligvis køre efter forholdene og overholde love og regler. Og bødetaksterne for en række forseelser kan i flere lande være højere, end mange måske er klar over – ligesom myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Men det er muligt at få rabat på overtrædelser af færdselsloven i en række lande. I Spanien er der eksempelvis 50 procent rabat, hvis bilisten betaler på stedet eller inden 20 dage. I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis der betales på stedet eller inden 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for, oplyser FDM og tilføjer, at betales hele eller en del af bøden på stedet, er det vigtigt, at få en kvittering.

”Får man en bøde på ferien, skal man naturligvis betale den. I dag kan de fleste EU-lande inddrive bøder til danske bilister direkte i Danmark. Derudover kan bøder på mere end 70 Euro inddrives via de danske myndigheder,” siger FDM’s Dennis Lange og tilføjer:

”Det er en god idé at notere sig hastighedsgrænserne i de forskellige lande, og om der gælder særlige regler. Eksempelvis vanker der i flere lande bøde, hvis man ryger i bilen og der er børn med.”

Klik på skemaet for at se det i stort format. Det koster trafikforseelser i Europa. Grafik: FDM.

FDM’s hjemmeside har oversigt over praktiske informationer for bilister i de europæiske lande.

Relaterede artikler:

Undgå bøder på bilferien

Danskere bruger mest bilhjælp i Tyskland

Flere klager over biludlejning