Den svækkede norske krone har givet vækst i udenlandske turister. Norge havde i første halvår af i år fem millioner udenlandske overnatninger, et plus på 14 procent i forhold til samme tid i 2019.
Mens danskere i august 2014 skulle betale cirka 0,9 danske kroner for én norsk krone, er vekselkursen her i august faldet til 0,6 danske kroner for én norsk krone. Det viser opgørelse på Nationalbankens hjemmeside.
Og den svage norske krone har for mange udenlandske turister gjort det før så dyre Norge mere medgørligt som rejseland. De kinesiske turister spenderer nu mere i Norge, blandt andet på køb af norske luksusvarer, der er dyrere på den kinesiske hjemmebane.
Det skriver Euronews, der tilføjer, at den svækkede norske krone naturligvis gør det dyrere for nordmænd at rejse til udlandet. For eksempel faldt antallet af norske ankomster til USA i de første seks måneder af i år med 2,8 procent til 85.212 norske ankomster til USA mod 87.655 i de første seks måneder af 2023.
Andre store udenlandske markeder med vækst i turister til Norge er Tyskland, USA, Sverige, Holland og Danmark. Om sommeren er aktiviteter som kajaksejlads i de norske fjorde, hiking og camping meget populære. Vinternorge trækker udenlandske skiturister og rejsende der vil se nordlyset, skriver Euronews og tilføjer, at Norge også tiltrækker udenlandske turister med sit image som et rejseland med stor fokus på bæredygtighed.
De seneste tal
De seneste tal for målbare kommercielle overnatninger i Norge fra SSB, Statistisk Sentralbyrå, den norske modsvarighed til Danmarks Statistik, dækker juni i år.
Her viser tallene blandt andet, skriver Visit Norway på sin hjemmeside, at det var 4,65 millioner overnatninger i juni på kommercielle overnatningssteder.
Sammenlignet med juni 2019, året før pandemien, var der i juni 400.000 flere kommercielle overnatninger. 75 procent af væksten kommer fra det norske marked. Resten er fra udlandet.
Tyskland var i juni i år fortsat Norges største udenlandske leverandør af turister med 27 procent af de udenlandske overnatninger. Herefter kom USA, Holland, Sverige, Storbritannien, Frankrig, Danmark, Schweiz, Spanien og Belgien. Alene Tyskland, USA, Holland og Sverige udgjorde over halvdelen af det samlede antal målbare udenlandske overnatninger i juni i år, faktisk 57 procent mod 49 procent juni 2019.
I første halvdel af 2024: Udlændinge har hver tredje overnatning
Kigges der på første halvår af i år – fra januar til juni – så havde Norge 16,5 millioner målbare kommercielle overnatninger; her af stod udenlandske rejsende for små fem millioner, en vækst på 14 procent i forhold til juni 2019.
Af de fem største udenlandske leverandører af rejsende til Norge i første halvår af i år havde Tyskland over 919.000 af de udenlandske ankomster (plus 28 procent i forhold til første halvår af 2019), Sverige 533.000 (plus fire procent), USA 491.000 (plus 21 procent), Danmark 488.000 (plus ni procent) og Storbritannien på femtepladsen havde 375.000 målbare kommercielle gæstedøgn i Norge, en stigning på 14 procent sammenhold med første halvår af 2019.
Relaterede artikler:
Ny unik norsk turistattraktion i 790 meters højde