Det EU-støttede projekt Unionsleden er den netop åbnede 350 kilometer lange cykelsti fra den norske grænse øst for Oslo og frem til den midtsvenske region Värmland. PR-foto: Visit Värmland.

Sverige får ny national cykelrute

Sveriges nye, nationale cykelrute er klar til tohjulede turister. “Unionsleden” er 350 kilometer lang og strækker sig fra norske Moss i vest til svenske Karlstad mod øst. Ruten kan trampes på en uge.

Den svenske strækning af Unionsleden bliver Sveriges fjerde nationale cykelrute. Den nye svensk-norske cykelrute er 350 kilometer lang, til sammenligning er der cirka 300 kilometer mellem København og Esbjerg.

Den svenske strækning af Unionsleden består af 250 cykelklare kilometer og bliver Sveriges fjerde nationale cykelrute. Ruten kan for eksempel inddeles i syv dagsetaper, skriver Visit Värmland i en pressemeddelelse. Värmland er den svenske region, län, sådan cirka mellem Oslo og Stockholm. Värmlands hovedby er Karlstad, der ligger ud til Sveriges største sø, Vänern.

I Värmland glæder man sig over at være en del af Unionsleden-projektet: “Unionsleden er en unik og spændende tilføjelse til Värmland og styrker vores position som attraktivt besøgsmål inden for naturturisme og som cykeldestination. Den nye rute bliver Sveriges fjerde nationale cykelrute og den eneste med international forbindelse,” siger Mia Landin, administrerende direktør for Visit Värmland, i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Cykling er en aktivitet, vi kan se vokser i popularitet, og som passer til mange, og vi arbejder med at skabe nye muligheder for vores besøgende, blandt andet gennem vores MBTprojekt Biking Värmland.”

National cykelrute med historisk twist
Navnet på den nye delvist EU-finansierede cykelrute og ideen til Unionsleden stammer fra den norsk/svenske union, der blev dannet i 1814 i Moss og senere opløst i 1905 i Karlstad. Langs Unionsleden er der flere seværdigheder, som er forbundet med dens historie, men også kunstgallerier, et whiskydestilleri og gårdbutikker.

Den 250 kilometer lange strækning i Sverige bugter sig gennem naturskønne områder, hvor man det ene øjeblik cykler gennem hyggelige landsbyer og det næste langs nogle af Sveriges mange søer. Man cykler på snoede grusveje gennem skove med et rigt dyreliv og gennem åbne landskaber med blandt andet græssende dyr, oplyses det.

Trænger man til en pause fra cykelsadlen, byder området langs Unionsleden på mange andre aktiviteter som for eksempel vandring, kanosejlads, bådture eller fiskeri. Desuden er der flere overnatningsmuligheder undervejs såsom hotel, herregårde, sommerhuse, campingpladser eller B&B.

Relaterede artikler:

Nyt dansk netværk kombinerer cykling og hotel

Nicherejsebureau ser boom i bookinger

25 millioner kr. skal styrke vandre- og cykelturisme