Thailand-turister skal være varsomme

TURISME: Mange danskere rejser til sol og varme i Thailand i december og januar, men er man ikke forsigtig, kan ferien ende i et sandt mareridt.

Turistmave er et velkendt fænomen for danskere, der pakker kufferten og rejser til fjerne eksotiske destinationer som eksempelvis Thailand.

Men turistmaven kan meget vel blive ’overhalet’ af et større og endnu farligere problem: tropesygdomme. Det skriver Ritzau.

Det er julehøjtid i Danmark, men samtidig også højtid for danskere, der rejser på ferie i Thailand. December og januar er yndede tidspunkter at rejse væk fra sjap og mudder – og i stedet lande under en thailandsk palme med en bog i hånden eller på eventyr i naturen. I 2016 rejste 165.000 danskere på ferie i Thailand.

Ferien kan være nok så afslappende – eller festlig – men hvis man ikke er opmærksom, kan det ende med en ferie i sengen. Det er med andre ord vigtigt at tage sine forholdsregler hjemmefra i forhold til myggebårne sygdomme.

Ét stik er rigeligt
Danskere rejser i stigende grad på aktive trekking-ferier i thailandske rismarker, og det kan øge risikoen for at blive smittet med tropesygdomme som malaria, denguefeber, zika-virus og japansk hjernebetændelse. Ét enkelt stik kan være nok til et forløb med sygdom.

Japansk hjernebetændelse er en af de mest alvorlige tropesygdomme. WHO anslår, at mindst 68.000 årligt bliver smittet med sygdommen. Og konsekvenserne kan være fatale. Statens Seruminstitut angiver, at omkring 30 procent af voksne smittede dør af sygdommen – og op til 50 procent af de smittede får varige mén af neurologisk karakter.

Er man turist i Thailand, er der dog fortsat lav risiko for at blive smittet med tropesygdomme. Antal smittede personer varierer med årstiden, rejsens længde og opholdssted. Der findes ikke tal på, hvor mange danskere der årligt smittes.

Man kan blive smittet med japansk hjernebetændelse og denguefeber via myg, der stikker både om dagen og natten. I modsætning til malaria, hvor myggene stikker om natten, i de tidlige morgentimer eller sidst på dagen.

Myg bliver mere udbredt
Der findes vaccine mod japansk hjernebetændelse, men ved denguefeber og zika-virus kræves det, at man døgnet rundt beskytter sig mod at få myggestik.

Myg og insekter, der overfører tropesygdomme, bliver mere og mere udbredt, i takt med varmere og fugtigere vejr forårsaget af klimaændringerne. Japansk hjernebetændelse spreder sig især i byernes slumområder og på landet.

Det er en god idé at tjekke anbefalingerne på ssi.dk, ligesom man også i god tid inden sin ferie bør opsøge egen læge eller vaccinationscenter for at få gode råd. Vaccinationer, myggenet og myggespray er nøgleord i forsøget på at holde tropesygdomme på afstand.

I maj 2010 blev værten for Robinson Ekspeditionen, Jakob Kjeldbjerg, og små 10 medarbejdere fra produktionsselskabet bag programmet, ramt af denguefeber under optagelserne i Malaysia. Det tog flere måneder for Kjeldberg at komme sig over sygdommen, men heldigvis fik tropesygdommen ingen yderligere konsekvenser for de smittede.

 

Relaterede artikler:

Thailand viste atter flaget i Danmark

Fortsat liv i Thailand

Thailand lukker flere øer for turister