The Plaza ved Central Park og 5’Th Avenue er et af New Yorks mest berømte hotellet. Foto: Booking.com

Tidligere Trump-hotel solgt til Qatar

Berømte 5-stjernede Plaza Hotel i New York har igen skiftet ejer; denne gang er køberen et selskab fra Qatar. En af hotellets tidligere ejere var Donald Trump.

Plaza Hotel med 282 værelser og suiter ved Central Park og eksklusive 5’Th Avenue er blevet købt af Katara Holding, kontrolleret af den stenrige Gulf-stat Qatar, skriver nyhedsbureauet Reuters og citerer informerede kilder.

Prisen for den ikoniske bygning med det kendte hotel skulle være 600 millioner dollars, cirka 3,8 milliarder kroner.

Donald Trump var fra 1988 til 1995 ejer af Plaza-bygningen, men måtte sælge efter en konkursbegæring mod et af Trumps selskaber. Blandt køberne var en saudiarabisk prins og en indisk forretningsgruppe, Sahara India Pariwar. Selve Plaza-hotellet drives i dag af Fairmont Hotels and Resorts, et varemærke under franske Accor Hotels.

The Plaza, der har passeret sit 100 års jubilæum som hotel, har gennem årene haft et utal af berømtheder blandt sine gæster, fra Beatles til kongelige. Plaza har også været brugt til scener i en lang række film, blandt andet Hitchcock-klassikeren Menneskejagt, ”North by Northwest” fra 1959, en Crocodile Dundee-film og Alene Hjemme 2-filmen.

Qatar investerer i hoteller og flyselskaber
Qatar har gennem årene investeret over 300 milliarder dollars, som landet har tjent på blandt andet naturgas og olie. Pengene er også pumpet i luksushoteller og ejendomme. Qatar ejer for eksempel to berømte London-hoteller, The Savoy og The Connaught.
Andre investeringsafdelinger af Qatars kæmpe formue tæller QIA, Qatar Investment Authority, der har store interesser i den tyske bilgigant VW, Folkevogn. I 2016 købte QIA og en russisk investeringsfond 25 procent af Pulkovo Airport i Sankt Petersborg for 1,8 milliarder kroner.

Det statsejede Qatar Airways har blandt andet Dhiafatina Hotels med Sheraton Melbourne Hotel, Sheraton Skyline Hotel ved London Heathrow, Novotel Edinburgh Park i Skotland samt to hoteller i og ved Qatars hovedstad, Doha, Oryx Rotana Hotel i Doha samt Airport Hotel i Dohas Hamad International Airport.

Qatar Airways har sammen med Qatar Holding i flere år investeret i flyselskaber og lufthavne. Således ejer Qatar Holding i dag 20 procent af Heathrow Airport ligesom selskabet har 20 procent i International Airlines Group (IAG), moderselskab for blandt andet British Airways og Iberia.

Hertil kommer ti procent af aktierne i det sydamerikanske flyselskab LATAM, 9,9 procent af Hong Kong-selskabet Cathay Pacific, der ligesom Qatar Airways er i Oneworld-alliancen, samt 49 procent af det italienske flyselskab Meridiana. For nylig købte Qatar Airways 25 procent af Vnukovo Airport ved Moskva. Lufthavnen er Ruslands tredjestørste med 18 millioner passagerer i 2017.

Selve Qatar er i en udenrigspolitisk krise efter andre lande i regionen – Egypten, Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain – har indført økonomiske sanktioner mod Qatar for angiveligt at støtte nogle terrorgrupper i Mellemøsten. Det afviser Qatar, skriver Reuters. Qatar skal i 2022 være vært for VM-slutrunden i fodbold.

Relaterede artikler:

Luksushotellet Plaza i New York til salg

Ny liste over verdens dyreste byer

USA-hoteller med flest præsidenter

USA taber udenlandske turister