Stig Sommerfeldt Kaspersen var som Portugals turistchef i Danmark på scenen ved årets Danish Travel Awards, hvor Portugal genvandt prisen som Bedste Europæiske Rejseland. Foto: Michael Stub.

Turistchef bliver nordisk turistdirektør

Efter 24 år i spidsen for Portugals Turistråd i Danmark bliver Stig Sommerfeldt Kaspersen nordisk direktør for Turismo de Portugal. Norden er blandt de største leverandører af turister til Portugal.

52-årige Stig Sommerfeldt Kaspersen får lidt ekstra at se til fremover. Han skal fra årsskiftet ikke kun passe kontoret for det statslige portugisiske turistråd i Danmark – men nu også varetage stillingen som direktør for Turismo de Portugal i hele Norden.

Klik for stort format. Cascais er en af de store turistattraktioner ved den portugisiske hovedstad, Lissabon. Foto: Turismo de Portugal.

Stillingen som nordisk turistdirektør er ledig fordi den hidtidige direktør, Oto Oliviera, har fået nyt job som chef for Turismo de Portugal i Japan og Sydkorea med base i Tokyo.

”I mit nye job kommer jeg til at bruge megen tid i de andre nordiske hovedstæder, specielt i Stockholm, hvor jeg får kontor, men også i Oslo og Helsinki. Jeg bevarer min primære base på Portugals Ambassade i København og slipper ikke taget i Danmark,” siger Stig Kaspersen og tilføjer:

“Og i samspil med hovedkontoret er vi ved at undersøge, hvordan vi kan forstærke vores struktur i Norden, så vi kan bearbejde alle markeder, som de fortjener.”

Stort nordisk marked
“Norden er faktisk Portugals femtestørste marked når det gælder turister. Det bliver årligt til cirka en halv million ankomster; 170.000 fra Sverige, 140.000 fra Danmark, mens resten fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem Norge og Finland,” siger Stig Kaspersen til STANDBY.dk

Der var sidste år rekord i danske overnatninger i Portugal. De 140.000 danske ankomster gav ifølge officielle tal 550.000 danske overnatninger. Men den officielle portugisiske overnatningsstatistik registrerer kun overnatninger på hoteller af en hvis størrelse og standard. Så tallet er reelt meget højere.

Men af de officielle tal fremgår det, at 40 procent af de danske overnatninger sidste år var på Madeira – det gør Atlanterhavsøen (og naboøen Porto Santo) til største destination i Portugal for danske overnatninger. Herefter følger hovedstaden Lissabon, Algarvekysten med Faro i det sydlige Portugal, øgruppen Azorerne og landets næststørste by, Porto.

Omkring 40 procent af de danske rejsende kom sidste år til Portugal med danske rejsearrangører, navnlig charterrejsebureauer som, nævnt alfabetisk, Apollo Rejser, Bravo Tours (der er suverænt størst på Azorerne), FolkeFerie.dk, Primo Tours, Spies, TUI og Århus Charter.

Blandt ikke-charterbureauer er de største danske operatører blandt andet Albatros Travel, FDM Travel, Gislev Rejser, Hideaways og Kulturrejser Europa.

Forstærkning i Danmark
Turismo de Portugal har nordisk hovedkontor i Stockholm, men har også planer om at få mandskab på plads i såvel Oslo som Helsinki. Ligeledes skal der findes aflastning for Stig Kaspersen i Danmark, eftersom han på grund af sit nye job får travlt med også at rejse til Sverige, Norge og Finland. ”Vi har en dialog om at få forstærket turistkontoret på ambassaden i København med en person der kender Portugal og taler sproget,” siger han og tilføjer:

”I mit nye job skal jeg blandt andet arbejde med at få fyldt flysæderne op på de eksisterende ruter fra Norden til Portugal, tale med alle relevante rejsearrangører på markedet, lave kampagner om rejser til Portugal sammen med rejsearrangører, prøve at få øget presseomtale af Portugal som rejseland og meget mere.”

Hovedparten af de nordiske rejsende flyver til Portugal. Det portugisiske flyselskab TAP, der er med i Star Alliance, har en række helårlige eller sæsonruter fra Lissabon til København, Stockholm og Gøteborg samt Helsinki; SAS er også stor på Portugal med helårlige eller sæsonruter til udover Lissabon også Faro og Madeira. Ligeledes har Norwegian ruter fra Norden ligesom Ryanair fra København betjener landets næststørste by, Porto.

Relaterede artikler:

Madeira serverer morgenmad for rejsebranchen

Formandsskifte i kendt turistforening

Aalborg får ny charterrute til Madeira